Lelépő
Image default

Virágzik az ország egyik legmérgezőbb növénye, az amúgy gyönyörű őszi kikerics

Ahogy az ország számos pontján, úgy Zalaszentmiklóson is virágzásnak indult a meseszép őszi kikerics. A parányi gyönyörű virágról az MTI fotósa, Varga György készített csodás fotókat.

Szeptember végére már javában virágzik az őszi kikerics. Az erősen mérgező növény a réteken, legelőkön mutatja meg magát, van, ahol hatalmas tömegben nő. A csodálatos virág számos művészt inspirált már a történelem folyamán, Arany János is.

A meseszép őszi kikericsről nevezte el híres öregkori versciklusát, az Őszikéket.

Az őszi kikericsről

A növény levelei áprilisban kezdenek fejlődni, hosszú, lándzsa alakúak és fényes, zöld színűek. A lepelvirágok augusztusban és szeptemberben bontják ki szirmaikat és akár húsz centiméteresek is lehetnek, szétterülve pedig öt-hat centiméter átmérőjűek.

Az őszi kikerics erősen mérgező az úgynevezett kolchicin nevű alkaloidja miatt, melyet a növény magja tartalmaz.

Ezt olvastad már?

Egész évben szebbnél szebb növények virágzásában gyönyörködhetünk a vácrátóti arborétumban. Most eljött az őszirózsa virágzásának ideje, a színes szirmok meseszéppé varázsolták a botanikus kertet. A Kaktusz- és Pozsgásház előtti ágyásokban már nyílik is. Az Angliából vásárolt, több mint nyolcvan kopasz őszirózsa kertészeti fajta a fehér, rózsaszín, lila, kék, bíbor minden árnyalatában virít. A fészekvirágzatúak családjába tartozó Aster nemzetségbe mintegy hatszáz faj tartozik.

Ha nézegetnél róla mesés képeket, vagy még több érdekességet olvasnál a gyönyörű virágról, ebben a cikkünkben teheted meg.

Csodálatos látványt nyújt a virágzó őszirózsa az ország talán legszebb botanikus kertjében

Lelépő, fotók: MTI

Kapcsolódó