Lelépő
Image default

Kiderült, mennyit ér a kirándulóknak az erdei séta

A Corvinus Egyetem nemrégiben hiánypótló kutatás eredményeit publikálta, amelyek meghatározzák az erdők turisztikai-rekreációs szolgáltatásainak gazdasági értékét. Azaz azt, mennyit ér a kirándulóknak az erdő. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest és környékén 65 ezer hektár erdőterületet kezel, ezeken a területeken évente mintegy 30 millió látogató fordul meg. A Főváros és környékének erdői klíma-, levegőminőség, por elleni és egyéb védelmi szolgáltatásaik mellett mára az itt élők egyik legfontosabb rekreációs és sport helyszínévé váltak.

Az erdők Magyarország természeti tőkéjének legfontosabb elemei, amelyek értékét eddig nem mérte fel egyetlen tudományos kutatás sem. Erre tett kísérletet Széchy Anna és Szerényi Zsuzsanna a Corvinus Egyetemen. Ahogyan azt a Lelépő korábban megírta, esettanulmányként az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, a Visegrádi-hegységre és a Pilis-hegységre kiterjedő Pilisi Bioszféra Rezervátum rekreációs értékét becsülték meg. Az erdőterület a nagyrészt a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak is része.

A Corvinus kutatói az itt található 38,6 ezer hektárnyi terület – főleg hegyvidéki erdő – szabadidős értékének megállapításához az úgynevezett utazásiköltség-módszert használták. Ez annak alapján határozza meg egy terület értékét, hogy az odalátogatók mennyi pénzt és időt szánnak a terület felkeresésére.

Az eredmények szerint a Pilisi bioszféra-rezervátumban a kirándulók erdei kikapcsolódásának pénzbeli értéke 2020-ban körülbelül évi 3,8 milliárd forint volt.

Ez az inflációt figyelembe véve jelenleg 4,6 milliárd forintot tesz ki.

Egy átlagos félnapos látogatás a Pilisben 2900 forintot, egy egész napos túra mintegy 5000 forintot ér meg a természetjáróknak.

Egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint.

Ezek alapján elmondható, hogy a magyarországi erdei szabadidős tevékenység teljes éves értéke mintegy 39 milliárd forint.

Lelépő, fotók: Pilisi Parkerdő

Kapcsolódó