Lelépő
Image default

Díjnyertes magyar bor teszi fel a koronát a Balaton legjobb fagyijára – Interjú

Ott volt a Lelépő pénteken a Balaton fagyija verseny zsűrizésén és eredményhirdetésén, ahol huszonnégy zseniális kreaáció közül választotta ki a szakértőkből álló ítészek csapata a legjobbat. A győztes Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház vezető cukrásza lett, aki egy egészen különleges fagylaltot álmodott meg a megmérettetésre. A vándorserleggel a kezében kérdeztük.

– Ez az első Balaton fagyija győzelmed?

– Ha a győzelmet nézzük, akkor igen. Négy éve indulok a versenyen, egyszer már sikerült egy különdíjat megszereznem, idén pedig elhoztuk a vándorserleget is. Még egy kicsit nehéz felfogni, de nagyon örülök neki.

Mióta készítesz fagylaltokat?

– A vendéglátást már 12 éves koromban megszerettem, szakácsként végeztem, hosszú ideig így is dolgoztam, tíz éve vagyok cukrász, a Promenádnál pedig öt és fél éve vagyok vezető cukrász.

– Hogy kell elképzelnünk egy megszületését egy ilyen kreációnak? Mennyi időt vesz igénybe megálmodni és tökéletesíteni a receptúrát?

– Hosszú ideig tart, hetek, hónapok munkája van a győzelemben. Az utolsó pillanatban is próbáltam változtatni rajta, tökéletesíteni, hogy megfeleljünk a szakmának is. A verseny előtt egy nappal is módosítottam a fagylalt receptjén, az egyik cukorfajtát kicseréltem mézre, hogy még jobb legyen a végeredmény. Elsőként egy dió-füge fagylaltot készítettem, ezt szerettem volna még különlegesebbé tenni. Ekkor jött az ötlet, hogy a közelünkben található, hegymagasi szőlészetből szerezzünk díjnyertes vörösbort, amivel még mámorosabbá tehetjük a fagyit. Innen is kapta a balatoni mámor nevet.

Vadócz Jenő kreációja 3-as sorszámmal indult a versenyen.

– Milyen összetevőkből áll a fagylalt?

– Egy diófagylaltot álmodtunk meg. Ezt a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet vörösborával ízesített, karamellizált fügével és diós szórattal tettük még különlegesebbé.

– Mi már kóstoltuk és egészen elképesztően krémes a fagylalt. Ezt mivel érted el?

– A megfelelő szakmai tudással. (Nevet.) A fagylalt tejes alapú, nagyon jó minőségű tejszínből, tojássárgájából készült, de valóban hosszú ideig kísérletezünk a cukrok és minden egyéb alkotóelem arányán, hogy a végeredmény ilyen krémes legyen.

– Fontos volt számotokra, hogy egy környékbeli borászatnak a termékét használjátok fel a fagylalt elkészítése során?

– Az alapvető elképzelésünk is az volt, hogy a Balatonhoz köthető legyen és fizikailag is közel legyen hozzánk, Balatongyörökhöz. Azt tudjuk, hogy nagyon nehéz vörösbort találni, hiszen a Balaton-felvidék inkább fehérboros. A 2HA vörösbora azonban nagyon jó választásnak bizonyult, a minőségét a szakma is elismerte már, hiszen a Shiraz 2019 elnyerte a Magyar Bor Nagydíjat is.

– Már kóstolható a Promenádban?

– Mivel a verseny előtti napon még kísérleteztem, gyakoroltam, ezért igen, van a háttérfogyasztóban belőle, és szombattól már meg is kóstolhatják a vendégeink 2024 Év balatoni fagylaltját.

– Készültök még az idén hasonló megmérettetésre?

– Igen, május 24-én a Magyar Cukrász Ipartestület megrendezi az Év fagylaltja versenyt, ott is megmérettetjük magunkat. Erre a versenyre hat új fagylalttal készülünk, amiket még a mi vendégeink sem kóstolhattak. Ezen kívül idén is lesz bejgli és szaloncukor verseny, is, amin indulunk majd. Lendület van, erő van még, a sikereknek pedig nagyon örülünk.

Lelépő

Kapcsolódó