Lelépő
Image default

Egy hétre fergeteges cirkuszi forgataggá változnak Európa Kulturális Fővárosának utcái

Together! címmel formabontó kortárs cirkuszi előadásoknak adnak otthont Veszprém közterei szeptember 17. és 23. között. Négy ország huszonöt cirkuszművészének részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében valósul meg.

„A VEB2023 EKF programsorozat immár a nyolcadik hónapján is túl van, és elmondható, hogy Európa Kulturális Fővárosai közül eddig a legsikeresebb” – hangsúlyozta a Together! sorozat sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor.

Gallyas Veronika, az Inspirál Cirkuszközpont és a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetője hozzátette, a Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét az adja, hogy

az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre.

A veszprémi sorozat nemzetközi csapatában a magyar művészek mellett részt vesznek a Kijevi Cirkuszakadémia művészei. Lesznek görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében, a művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulouse-i cirkusz egyetem drámatanára, színész és színházi rendező vezeti.

A Together! cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. A Jutasi úti lakótelep ad otthont az Eleven Cirkuszi Múzeumnak, szeptember 23-án pedig Veszprém belvárosában tartják a Nagy Finálét.

Mind a négy előadás köztéren valósul meg, nyilvános próbák, majd esti fellépések formájában. Ezeket a járókelőket bevonó aktivitások kísérik, a közönség így tanúja vagy akár résztvevője lehet a művészi alkotásnak.

„A cirkuszi mozgás – a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat” – mondta el Gallyas Veronika.

Részletek itt.

Lelépő, fotók: Together Circus Invitation facebook oldala

Kapcsolódó