Lelépő
Image default

Csodálatos látványt nyújt a virágzó őszirózsa az ország talán legszebb botanikus kertjében

Egész évben szebbnél szebb növények virágzásában gyönyörködhetünk a vácrátóti arborétumban. Most eljött az őszirózsa virágzásának ideje, a színes szirmok meseszéppé varázsolták a botanikus kertet.

Kinyílt az őszirózsa

A Kaktusz- és Pozsgásház előtti ágyásokban nyílik az őszirózsa gyűjtemény – jelentette be közösségi oldalán a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. Az Angliából vásárolt, több mint nyolcvan kopasz őszirózsa kertészeti fajta a fehér, rózsaszín, lila, kék, bíbor minden árnyalatában virít.

A fészekvirágzatúak családjába tartozó Aster nemzetségbe mintegy hatszáz faj tartozik.

A virágzatok csillagra emlékeztető voltára utal görög eredetű tudományos nevük.

A negyven-kilencven centiméter magas, kúszó gyöktörzsű, laza bokorrá fejlődő növény évelő. Az őszirózsa magyar nevét lándzsás-hosszúkás kopasz leveleiről kapta. A két-három évenkénti tőosztásos átültetést erős növekedéssel és bő virágzással hálálja meg.

Úgy tudni, a vadfaj Észak-Amerika keleti részén őshonos, nedves réteken, óceánközeli mocsarakban fordul elő. Az őszi rózsa tudományos nevét New York közvetlen környékét képező terület régebbi elnevezéséről kapta. Ma már számtalan szebbnél szebb fajtáját nemesítették ki.

Ezt olvastad már?

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Hevesi Tájegységének gyepterületei csodás lila színben pompáznak a magyar sóvirág tömeges virágzásától. A hazai szikesek címernövénye is lehetne, a tiszántúli puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye. A szegfűfélék rendjének (Caryophyllaceae) és a kékgyökérfélék családjának (Plumbaginaceae) tagja. Sótűrő növény. Bőrnemű levelei jól raktározzák a vizet, emellett gyökere is mélyre hatol a talajban.

Lila szőnyegként borítja a Hevesi-síkot a magyar sóvirág

Lelépő, fotók: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót Facebook oldala

Kapcsolódó