Lelépő
Image default

Gyönyörű lett az ország egyik legkülönlegesebb tájháza, amihez mostantól egy táj- és kultúrtörténeti központ is tartozik

240 millió forintból újult meg a gyönyörű Ócsai Tájház. A projekt keretében a komplexum fejlesztése mellett, mezőgazdasági gépek beszerzése és a védett területek kezelése is megvalósult.

Az Ócsai Tájház meglévő épületei és kapcsolódó építményei korábban leromlott állapotba kerültek, így már nem tudtak teljes körűen megfelelni a bemutatási követelményeknek. Felújításra és fejlesztésre szorultak.

Értékmentés zajlik az Ócsai Tájházban

„Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hoztunk létre” – írja közleményében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A „Tájban élő ember” című központi kiállítás és kapcsolódó programjai által immár megfelelő körülmények között tudnak működni a már bevált és a folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok.

A nemzeti park emlékeztet arra, hogy az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményének, kiállításainak, valamint oktató tereinek és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében.

Fontos szerepe van emellett abban is, hogy

bemutassa az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékeket is.

Az állandó és időszaki kiállításokon várják itt az érdeklődőket. Tárgykészítő és tematikus foglalkozások alkalmával lehetőség nyílik a hagyományos paraszti élet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására is.

A rákosi viperák mentésére is jutott pénz

A tájékoztatás szerint a projekt másik pillére a rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés volt. Mint ismert, a rákosi vipera hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint és a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepel.

Az élőhelyek romlása és a legeltetés felhagyása miatt a rákosi vipera élőhelye egyre inkább visszaszorul. A most lezárult projekt keretében a megfelelő élőhely kialakításához és kezeléshez szükséges eszközöket szerzett be a nemzeti park. Emellett elvégezték a szükséges élőhelykezeléseket is az Ócsai Tájvédelmi Körzet térségében.

Lelépő, fotók: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Kapcsolódó