Lelépő
Image default

Elképesztő kincsek kerültek elő a Budavári Palotanegyed kiszáradt kútjaiból, pincéiből

Az egykori Honvéd Főparancsnokság helyreállítása során a régészeti feltárás számos értékes leletet hozott napvilágra; többek között egy középkori ólomplombát és bronzveretet, számos az itáliai Velencében készült pohár- és palacktöredéket, valamint egy jó állapotban megmaradt 14. századi aranygyűrűt is találtak a szakemberek.
 
A gazdag leletanyag több földbe mélyedő helyszínről került elő. A most megtalált tárgyak döntően a késő Árpád-kortól egészen Luxemburgi Zsigmond uralkodásáig terjedő időszakból származnak. A korban általános gyakorlat volt, hogy a Várhegyen lakók a sérült, feleslegessé vált tárgyaikat a pincék üregeibe, már nem használt tárolóvermekbe, vagy kiszáradt kutakba dobták. Az évszázadok során felhalmozódott hulladékból ma valódi kincsek kerülnek elő. 
 
 
A szakemberek a feltárás során azonosítottak egy virág alakú, lapos bronz veretet, amelyet vékonyabb bőrre vagy erősebb textíliára erősítve viseltek egykor. A bronz verettel együtt egy ólom plombát is találtak, amely a felgöngyölt textil végén a posztó származását és minőségét tanúsította. 
 
 
A királyi palota közelében élő családok gazdag, jól felszerelt háztartásairól tanúskodnak azok a középkori cseppes poharak és palackok töredékei, amelyek az itáliai Velencében készültek a 14-15. században. Érdekesség, hogy egy különleges, kutya formájú kiöntőrész-töredék is előkerült, amely valószínűleg egy asztali használatra szánt folyadéktároló kerámiaedényről származik.
 
 
A régészek a feltárás során épségben találtak rá három konyhai főzőedényre, amelyek formájuk és kivitelezésük alapján a 15. századból származnak. Valószínűsíthető, hogy a kútból előkerült edények vízvételezés közben, véletlenül merülhettek a kút mélyére, ahol az iszap jó állapotban konzerválta őket. A leletegyüttes kétséget kizáróan legértékesebb darabja egy 14. századi aranygyűrű töredék, amelyet egykor hegyikristály díszíthetett. 
 
 
A feltárást a Várkapitányság megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték el. A régészeti feltárások után folytatódik a volt Honvéd Főparancsnokság építése: a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredetihez szervesen illeszkedő épületrész egészíti majd ki. Az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés Kallina Mór épületével közel azonos látványt nyújt majd.
 
 
Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Honvéd Főparancsnokság palotájának helyreállítása 2022 márciusában kezdődött a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Az újjáépítés egyik leglátványosabb elemeként a szakemberek már helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra látható. A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik majd. Az épület hiánypótló funkcióval születik újjá: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.
 
Fotók: Várkapitányság

Kapcsolódó