Lelépő
Image default

A Dunakanyar legszebb Árpád-kori temploma a vadászok ikonikus zarándokhelye

A Nyugat-Börzsönyben, Nagybörzsöny határában található a Szent István templom, Magyarország egyik legszebb állapotban fennmaradt Árpád-kori temploma. A román stílusú kápolna a kirándulók egyik kedvenc állomása és a vadászok zarándokhelye is.

A régi időkben Nagybörzsöny bányaváros volt, ahová szászokat telepítettek be, hogy vasat, rezet és aranyat termeljenek ki a területen. A város szépen fejlődött, azonban a török hódoltságot megsínylették, a bányák pedig a 18. századra ki is merültek.

A Szent István templomot a település magyar lakói építették a 13. században, később, az 1600-as években kőkerítést építettek köré, hogy megóvhassák a körülötte létrejött temetőt. Az épületen a román stílus jegyei csodálatosan visszaköszönnek, különleges elemei

a szentély külső falán látható emberfejek.

Hogy ezek pontosan kiket ábrázolnak, nem tudni. A helyi legenda szerint a tatárjáráskor legyőzött pogányok arcvonásai köszönnek vissza rajta.

A bejárat félköríves, a homlokzaton román kori ablakok engedik be a fényt. A templom belső tere középkori hangulatot áraszt egyszerűségével, néhol

freskómaradványok engednek arra következtetni, korábban díszesebb környezet fogadta az imádkozni vágyókat.

A Szent István templom gyakorlatilag kézről kézre járt a felekezetek között, hol protestáns, hol katolikus templomként funkcionált, később kápolnaként működött. Ma csupán esküvőknek ad otthont és évente egy alkalommal a vadászok adnak itt hálát a minden évben megrendezésre kerülő Szent Hubertus misén.

A templom alapvetően zárva tart, előzetes bejelentkezést követően azonban látogatható.

lelépő.hu, fotók: Thomas Kampe, Akik szeretik a Börzsönyt Facebook csoport

Kapcsolódó