Lelépő
Image default

Látványos videón látható, hogyan éri el a Honvéd Főparancsnokság a legmagasabb pontját

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépülő egykori Honvéd Főparancsnokság elérte szerkezetének legmagasabb pontját. Felhelyezték a budai Vár látványos kupoláját, amely hamarosan kilátóként működik majd. Ebből az alkalomból bokrétaavató ünnepséget tartottak.
 
Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját. Elmondta, hogy százhuzszonhét évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. 
 
A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek. 
 
A kormánybiztos kiemelte, hogy csaknem 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját és látogatóközpontként nyílik meg. A Honvéd Főparancsnokság mellett
 
a Vöröskereszt-székház, József főherceg palotája és a Budavári Palota északi szárnya is újjászületik a Budavári Palotanegyedben.
 
 
A hagyományokat követve az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el, amelyre Fodor Gergely kötött nemzeti színű szalagot. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel a szakemberek a palota tetejére. 
 

Kapcsolódó