Lelépő
Image default

Történelmi emlékhely lett az 1848-49-es szabadságharc két legendás csatájának helyszíne

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója kapcsán történelmi emlékhely lett a tavaszi hadjárat két legjelentősebb csatájának helyszíne, a tápióbicskei és az isaszegi csatatér. 
 
A tápióbicskei csatateret jelző sztélét kedden, a csata 174. évfordulóján avatta fel a Nemzeti Örökség Intézete.
 
 
Az összecsapás jelentősnek számított az 1848–49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kezdetén, hiszen Klapka György és Damjanich János vereséget mért Josip Jelačić erőire. A tápióbicskei csata a folytatás szempontjából is kulcsfontosságú volt. 
 
A diadalittas honvédek a tavaszi hadjárat további állomásai felé indultak: Isaszeg, Vác, Nagysalló, Komárom, majd május 22-én Budavár felszabadításáig. A tápióbicskei ütközet emlékét földrajzi elnevezések, hagyományok, képzőművészeti és irodalmi alkotások valamint műemlékek őrzik.
 
 
A hagyományőrzők jóvoltából pedig az ütközet évfordulóján „Élő történelemóra” formájában megelevenedik itt: a hídi csata, a párbaj, gyalogsági ütközetek, lovas rohamok és az ágyúszó Közép-Európa egyik legnagyobb hadibemutatóján.
 
 
Mint ismert, jelenleg hatvanegy történelmi emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismeri el. Az emlékhelyek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. A felállított sztélék nem csupán könnyen felismerhetővé teszik az emlékhelyeket, de tömören azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket. 
 
A NÖRI sorra állít emlékeket a fontos történelmi helyszíneken. Ahogyan ebben a cikkünkben is beszámoltunk róla, a minap QR-kódokat helyeztek el a székesfehérvári temető parcellakövein, amelyek segítségével elolvasható az adott temető védett sírjaiban nyugvó személyek rövid életrajza.
 
Lelépő, fotók: Kele Károly és NÖRI

Kapcsolódó