Lelépő
Image default

Varga Csaba a Himalájában: ha nyílik az időjárási ablak, jöhet a Nanga Parbat csúcstámadása oxigénpalack nélkül

Varga Csaba nagyváradi magyar hegymászó egy hét után adott ismét hírt expedíciójáról kommunikációs csapatán, a Hazajárón keresztül. Ebből kiderült, hogy második akklimatizációs körét is sikeresen teljesítette, így ha megfelelőek lesznek a körülmények, hamarosan megkezdődhet a csúcstámadás oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, egy héttel ezelőtt jelentkezett utoljára Varga Csaba hegymászó. Akkor az első sikeres akklimatizációs köréről számolt be, ezt követően azonban nem lehetett tudni róla idáig semmit. Most ismét bejelentkezett és jó hírekkel szolgált.

Két sikeres akklimatizációs kör van Varga Csaba mögött

Ahogyan azt a Hazajáró a közösségi oldalán megírta, az első kör utáni néhány napos pihenőt követően a nagyváradi hegymászó június 18-án hajnalban indult a nagyjából négyezerkétszáz méteren lévő alaptáborból. A Kinshofer-falon keresztül helyi idő szerint 9:30-kor elérte a körülbelül hatezerötven méteren lévő 2-es tábort, ahol két éjszakát is eltöltött. Elmondása szerint az időjárás változékony volt.

Amikor felért, épp havazott, de később már az erős napsütés okozta meleg is próbára tette.

Június 20-án, kedden 8:30-kor tovább indult és egy technikai szempontból kevésbé nehéz, ám igen hosszú hegyoldal megmászása várt rá. Ezután 13:30 körül felért a hatezerhétszázötven méteren lévő 3-as táborba. Mivel a tábor egy igen meredek oldalon van, másfél órán át ásta magának a sátorhelyet.

„Nagyon szépen látszik innen a csúcs. Hatalmas lejtők, gigászi meredek falak, nagyon mély völgyek. Barátságos és fenyegető is egyben. De gyönyörű!”

Jöhet a csúcstámadás

Így jellemezte a Hazajárónak a Nanga Parbat masszívumát Csaba a 3-as táborból. Egy viharos éjszaka után június 21-én reggel aztán visszaindult az alaptáborba, ahova helyi idő szerint 15 órakor le is ért. Hegymászó az elmúlt napokat nagyon sikeresnek értékelte, ahogy fogalmazott:

„Ez most egy nagyon jó akklimatizációs kör volt!”

A két sikeres akklimatizációs kör után nincs más hátra, mint a csúcstámadás. Mint ismert, a hegymászó kettős céllal indul a Nanga Parbat nyolcezeregyszázhuszonöt méteres csúcsára. Egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti. Másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete,

A MAGYARORSZÁGI KÁRPÁT EGYESÜLET (MKE) SZÁZÖTVEN ÉVES JUBILEUMÁRA KÍVÁN MEGEMLÉKEZNI.

Miközben várjuk a friss információkat Varga Csabáról, egy magyar hegymászópáros, Klein Dávid és Kerekes Bence Pakisztánban, a Hindukus-hegységben mászik igen zord körülmények között. Legutóbb Klein Dávid jelentkezett be, akit az akklimatizáció olyannyira megviselt, hogy angolul kezdett el beszélni magyar hegymászótársához. Kerekes Bence úgy tűnik, túl van az akut hegyibetegségen, de ő is megszenvedett érte. A céljuk, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül másszák meg az Istor-o-Nalt. A magyar hegymászókról szóló minden cikkünket az EXTRÉM rovatunkban találjátok.

Lelépő, fotók: Varga Csaba, Hazajáró

Kapcsolódó