Lelépő
Image default

Balesetveszélyes, ezért lezárták a Holt-Tisza egyik legnépszerűbb kilátóját

A Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága közösségi oldalán bejelentette: lezárták a Szikra Holt-Tisza partján álló kilátót.

„A Lakitelek-Tőserdő üdülőövezetben a Szikra Holt-Tisza partján álló kilátó balesetveszélyessé vált, ezért ideiglenesen nem látogatható, lezártuk azt” – jelentette be közösségi oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága. Hozzátették: a kilátó teljes felújítást igényel, tervezése folyamatban van.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a népszerű kirándulóhely látványossága várhatóan hosszabb ideig nem fogadja majd a Holt-Tisza partjára érkező túrázókat.

A kilátó a Lakitelek-Tőserdő üdülőövezetben, a Kontyvirág tanösvényen keresztül volt eddig megközelíthető.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban lévő ártéri maradvány egyedülálló élővilággal bír.

A kilátóról körpanoráma nyílT a holtágakat kisérő liget- és láperdőkre, ártéri mocsarakra és mocsárrétekre.

A holtág jelentős része természetvédelmi terület. A lakiteleki Szikra Holt-Tisza teljes területe hatvannyolc hektár körüli, hossza eléri a nyolc kilométert. Szélessége átlagosan harmincöt-negyven, mélysége 2,5 méter, de néhol eléri a nyolc-tíz métert is. A vízfelszínt jelentős mennyiségben borítja tündérrózsa a nyár folyamán.

Annak ellenére, hogy a kilátót zárva találjuk, érdemes ellátogatunk a népszerű kirándulóhelyre.

A Tőserdő ugyanis több, mint egyszerű természeti környezet.

A természeti szépségek kitűnő hátteret adnak a Tősfürdőnek, a Tőserdei Kalandparknak és a Csónakkölcsönzőnek, valamint a nyári rendezvények és fesztiválok legfőbb helyszínének. Gazdag növény és állatvilágával kedvelt célpontja a turistáknak és a természetbarátoknak. A Holt-Tisza a horgászok, illetve a lovasok és kutyasétáltatók paradicsoma.

Ha a tőserdei kilátó nem is vár bennünket most tárt karokkal, országszerte találhatunk látványos helyeket, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. Befejeződtek a tihanyi Őrtorony-kilátó festési és karbantartási munkálatai, így immáron megszépülve várja ismét a kirándulókat. Egy másik magyar kilátó pedig rangos nemzetközi építészeti díjat zsebelt be a közelmúltban.

Lelépő, fotó: Kiskunsági Nemzeti Park és Tőserdő hivatalos facebook oldala

Kapcsolódó