Lelépő
Image default

Botokkal és szalagokkal jelzik az útvonalukat a magyar hegymászók Pakisztán legveszélyesebb hegyén

Lélegzetelállító fotókkal és izgalmas útinaplóval jelentkezett közösségi oldalán a Pakisztánban lévő két magyar hegymászó, Klein Dávid és Kerekes Bence. Ahogyan arról a Lelépő folyamatosan beszámol, expedíciójuk keretében az ország legveszélyesebb hegyét, a teljesen elhagyatott Hindukus-hegységet célozta meg, amit oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül akarnak megmászni.

A magyar hegymászópáros június 6-án ébredt először az alaptáborában, akkor a napot Klein Dávid egy ütős szalonnás, kolbászos, hagymás rántottával indította. Kialakították az alaptábor elektromos ellátását és felkészültek az akklimatizációs köreikre, amikre többek között bambusz botokat is magukkal visznek, ezeket használják ugyanis útvonaljelölőnek.

Kerekes Bence beszámolójából azt is tudni lehet, hogy grafikonokat, mászási terveket készítettek, a terepet előzetesen drónnal térképezték fel. Az első feladatuk pedig az volt, hogy egy depót hozzanak létre, illetve a hóhatár fölé nézzenek.

„4900 m környékén kiérünk a havas kuloárból egy kisebb dőlésszögű kiteresedésre, és kb. 25 fokos lejtőn folytatjuk utunkat”- írja naplójában Kerekes Bence, hozzátéve,

Ötven-száz méterenként bambuszrudakat szúrnak a hóba, és piros textildarabot kötnek a végére útjelzés gyanánt.

„Ahogy emelkedünk, egyre nagyobb részét mutatja meg magából a környék és feltűnik a Tirich Mir havas kupolája is a horizonton. Óránként rádiókapcsolatba lépünk az alaptáborral, teszteljük, tanuljuk a kommunikációs lehetőséget” – fűzi hozzá.

A két magyar hegymászó a depót 5250 méter környékén, egy nagyobb sziklatömb tövében alakította ki. Klein Dávid legfrissebb posztjából pedig azt is tudni lehet, hogy felállították az 1. tábort is 5450 méteren.

Mindeközben egy másik hegymászóért, a nagyváradi Varga Csabáért is szurkolhatunk. Megérkezett az alaptáborba és hamarosan megkezdi az akklimatizációs köreit, mielőtt csúcstámadásba kezdene. A cél a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsa oxigénpalack nélkül. Az ő expedíciójáról is folyamatosan beszámolunk a Lelépőn. A magyar hegymászókkal kapcsolatos hírek az EXTRÉM rovatunkban találhatók.

Lelépő, fotók: Klein Dávid és Kerekes Bence Facebook oldalai

Kapcsolódó