Lelépő
Image default

Az akut hegyibetegséggel küzd a Pakisztán legveszélyesebb hegyén lévő magyar hegymászó

Ismét bejelentkezett közösségi oldalán expedíciós naplójában Kerekes Bence, aki Klein Dáviddal készül megmászni Pakisztán legveszélyesbb hegyét, a Hindukust. Az akut hegyibetegség jeleit tapasztalja magán a zord körülmények között.

Friss hírek érkeztek a magyar hegymászókról

Kerekes Bence elmondása szerint AMS tünetekkel küszköd. Ahogyan fogalmazott, éppen ezért lassabban haladt a korábban már elhelyezett depójuk felé, ahová szűk három óra alatt ért fel. Innen haladtak tovább egészen 5450 méteren lévő lapos platóig, ahol az első tábort alakították ki.

„A délután hátralevő részében agonizálunk, és a magasság érezhető hatásaitól szenvedünk”

– írja a magyar hegymászó. Hozzáteszi: feje mintha abban a pillanatban akarna apró darabokra szétrobbanni a halántékánál, de egy erős Ibuprofen hamarosan helyre rakja. A páros ezt követően vizet olvasztott és hálózsákjuk meleg takarásában elszürcsölték tanyasi májgombóclevesüket.

Bambuszbotokkal és szalagokkal jelölik az útvonaljukat

„Minden hasonlóan összetett és megerőltető mozgást követően (lásd 1 liter hólé olvasztása), 20 percet lihegünk oldalunkon fekve, mielőtt újra összeszedjük az energiát tevékenységünk folytatásához” – hangsúlyozta Kerekes Bence. Ebből is látszik, mennyire embertpróbáló környezetben próbálnak akklimatizálódni a Hindukus zord viszonyaihoz.

Mi az az akut hegyibetegség?

Az AMS, vagyis az akut hegyibetegség tüneteit a hegymászók gyakran tapasztalják az akklimatizációs köreik során. Az AMS során az agyszövet kis mértékben megduzzad, ami agyi diszfunkciót okozhat. A legegyértelműbb jele

az erős fejfájás. Emellett étvágytalanságot, hányingert, hányást, gyengeségérzetet, szédelgést, alvásproblémákat is okozhat.

1. tábor kiépítve

Az akut hegyibetegséget kezelni leginkább pihenéssel, folyadékpótlással és fájdalomcsillapító használatával lehet, de sokat javíthat a helyzeten, ha a hegymászók lejjebb ereszkednek. Ilyenkor a javulás gyors szokott lenni.

Ahogyan arról a Lelépő már több alkalommal is beszámolt, Kerekes Bence és Klein Dávid a május végén indult a BWT Hindukus Expedíció 2023 keretében a pakisztáni Hindukus-hegységbe utazott. A cél az, hogy technikailag nehéz mászásokat hajtsanak végre

6000 ÉS 7000 MÉTER FELETTI CSÚCSOKON, TISZTA, ALPESI TECHNIKÁVAL.

Expedíciójuk során elképesztő felvételekkel örvendeztetik meg a követőiket.

Elképesztő fotókat készítenek Klein Dávidék expedíciójukról Pakisztán legveszélyesebb hegyén

Mindeközben egy másik hegymászóért, a nagyváradi Varga Csabáért is szurkolhatunk. Megérkezett az alaptáborba és megkezdte az akklimatizációs köreit, mielőtt csúcstámadásba kezdene. A cél a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsa oxigénpalack nélkül. Az ő expedíciójáról is folyamatosan beszámolunk a Lelépőn. A hegymászókkal kapcsolatos híreinket az EXTRÉM rovatunkban olvashatjátok.

Lelépő, fotók: Kerekes Bence és Klein Dávid

Kapcsolódó