Lelépő
Image default

Hat tipp a biztonságos és felkészült őszi kiránduláshoz

Az ősz különösen frekventált túrázási időszak, ilyenkor a kevésbé gyakorlott kirándulók is túrabakancsot húznak. Ez nem is meglepő hiszen az őszi időjárás kellemes túrázáshoz, az erdő pedig változatos színekben pompázik.

Kirándulni bármikor lehet és még csak nem is tartozik a legveszélyesebb programok közé, azonban némi tervezéssel és átgondolással elkerülhetjük az apró bosszúságokat és kellemetlenségeket. A változékony időjárás és az egyre rövidülő nappalok különös óvatosságot kívánnak a túrázóktól, az erdő pedig azt várja tőlük, hogy túrázzanak fenntarthatóan – erre hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő.

Íme hat tipp, amit érdemes megfogadni

1. A kirándulás megtervezéséhez hozzátartozik, hogy tájékozódjunk az aktuális útvonal állapotáról. Előfordulhat, hogy a terület lezárás alatt van és nem látogatható, vagy az időjárás járhatatlanná tette a turistaútvonalakat.
2. A természetben uralkodó körülmények gyorsan változhatnak, és a váratlan időjárási változások, mint a köd, eső, vagy jegesedés veszélyesek lehetnek. Informálódjunk az útvonalról és a lehetséges korlátozásokról a Pilisi Parkerdő hivatalos honlapján.
3. Nagyon fontos, hogy az útvonal mellett az időjárást is ellenőrizzük.
4. A megfelelő ruházat elengedhetetlen, a legjobb választás a réteges öltözék.
5. Soha ne induljunk el megfelelő felszerelés és térkép nélkül.
6. Ha csoportban túrázunk, a tervezésnél figyeljünk rá, hogy a választott táv és terepviszonyok a csoport minden tagjának teljesíthető, a tempót érdemes a leglassabb taghoz igazítani.

Az ősz egyik legjobb úti célja a Pilisi Parkerdő területén található Bajót, Öreg-kő és Jankovich-barlang. Az Országos Kéktúra által érintett Öreg-kő alatti pihenőhelyről kék Ω, azaz kék barlang jellel jelzett turistaúton lehet eljutni a barlanghoz. Az Öreg-kő sziklás, meredek oldalában, 330 méter tengerszint feletti magasságban van a hazai viszonylatban nagyméretű bejárata. A lezáratlan, Jankovich Béláról elnevezett barlang szabadon, világítóeszköz használatával látogatható.

Ezt olvastad már?

Minden alkalommal, amikor kirándulni indulunk, tájékozódjunk az időjárási körülményekről, azonban legyünk bármilyen körültekintőek is, érhetnek bennünket meglepetések. Ilyenkor pedig életmentő lehet, ha tudjuk, viharral tarkított túra során mit tegyünk és mit ne. Ehhez készítettünk egy kisokost.

Ezt tedd és ezt ne, ha túrázás közben ér a vihar

Lelépő, fotók: MTSZ, Termeszetjaro.hu, Farkas Péter

Kapcsolódó