Lelépő
Image default

Ezt tedd és ezt ne, ha túrázás közben ér a vihar

Minden alkalommal, amikor kirándulni indulunk, tájékozódjunk az időjárási körülményekről, azonban legyünk bármilyen körültekintőek is, érhetnek bennünket meglepetések. Ilyenkor pedig életmentő lehet, ha tudjuk, viharral takrított túra során mit tegyünk és mit ne.

Mit tegyünk a viharban?

Ha túrázás közben vihar ér minket, fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat, biztonságunk érdekében pedig felelősségteljes döntéseket hozzunk és rendkívül körültekintőek legyünk. A legfontosabb, hogy próbáljunk mielőbb valamilyen menedéket találni, amely védelmet nyújthat a szél és az eső ellen.

Ha erre nincs lehetőségünk, távolodjunk el a veszélyes helyektől! Kerüljük a magaslatokat, a kiálló fákat, sziklákat és víztározókat. Ha hegyen ér minket a vihar, próbáljunk leereszkedni alacsonyabb területre, mivel ott kisebb a villámcsapás veszélye.

Mit ne tegyünk?

Ne keressünk menedéket egyedülálló fák alatt, ugyanis ezeknél magas a villámcsapás kockázata. Inkább keresünk olyan erdős területeket, ahol több fa van egymás közelében.

Ne álljunk víz mellé! Ha a vihar közben folyó vagy vízpart mellett vagyunk, távolodjunk el tőle. Szintén el kell hagyni a sziklafalak környékét, a vihar ugyanis omlást idézhet elő. Amíg tart a vihar, mellőzzük a mobiltelefonok és egyéb elektromos kütyük használatát. Ez alól természetesen kivételt jelent, ha bajba kerülünk, olyankor azonnal kérjünk segítséget a 112-n.

Amennyiben nem találunk azonnal menedéket, várjunk, amíg a vihar elmúlik. Keressünk védett helyet, üljünk le, és húzzuk be a lábunkat, hogy

minimalizáljuk a föld érintéséből származó villamos kisülések veszélyét.

Ne feledjük, a megelőző intézkedések a legfontosabbak. Mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk elegendő ivóvíz, élelem, térkép, iránytű. Minden egyes alkalommal, amikor túrázni megyünk tájékozódjunk a területről és útvonalról. Az időjárási viszonyok és a terület jellege alapján készítsünk megfelelő terveket.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó