Lelépő
Image default

Több mint tíz éve nem látott, vöröslistás veszélyeztetett sasfajta bukkant fel Magyarországon

2012-ben bukkant fel nálunk pusztai sas, most a Kiskunsági Nemzeti Park területén figyelte meg egy természetvédelmi őr.

Biharugrán látták a pusztai sast

Hazánkban ritkán megjelenő pusztai sast figyelt meg 2023. október 3-án napnyugta előtt a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető Bácsborsódon. Az eurázsiai sztyeppzónában, a Kaszpi-tengertől északra fekvő hatalmas pusztákon költő ragadozómadár őszi vagy tavaszi átvonulóként, esetleg nyári kóborlóként jelenik meg nálunk.

Az utolsó hiteles előfordulása 2012-ben volt, akkor Biharugrán észlelte Vasas András májusban.

Élőhelyén a fő tápláléka az ürge, így amikor azok megkezdik téli álmukat, a pusztai sasok afrikai telelőhelyeikre vonulnak.

Tamás Ádám már idén augusztus végén is megfigyelt egy immatur, vagyis két-három éves, ivaréretlen átrepülő példányt a közeli Katymáron. Elképzelhető, hogy most most ugyanaz az egyed tűnt fel újra. Ugyanis a mostan azonosított példány szintén immatur, az alsó szárny középső részén jól látható a széles, keresztben húzódó fehér szalag és a hátulsó szárnyélen húzódó széles fehér sáv.

Október 4-én reggel ismét a madarászok szeme elé került Gara külterületén, majd átrepült Szerbiába.

Illusztráció

Az élőhely kedvez a jelenlétének

„Mivel idén bővelkedünk a rágcsálókban, bízunk benne, hogy esetleg hosszabban is a térségben tartózkodik. Így lesz még alkalom megfigyelni ezt a fenséges ragadozót” – írják a nemzeti park munkatársai közösségi oldalukon.

A Kiskunsági Nemzeti Park emlékeztet arra is, hogy a pusztai sas világállománya erősen csökkent az elmúlt évtizedekben.

Az IUCN Vörös Listáján veszélyeztetett fajként tartják nyilván.

Illusztráció

Európai állománya kritikusan veszélyeztetett. Mivel nyílt síkságokon költ, fészkét általában talajra, esetleg kisebb bokrokra vagy fákra rakja, ami sebezhetőbbé is teszi a fészekaljat. Fő veszélyeztető tényezője az élőhelyeinek rohamos zsugorodása, művelésbe vonása és az intenzív mezőgazdaság.

Magyarországon fokozottan védett, a pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Lelépő, fotó: Illusztrációk: Pixabay, Címlapfotó: Németh Ferenc

Kapcsolódó