Lelépő
Image default

Így állíts össze túrazsákodat, ha egyetlen pakkal vágnál neki az ország kincseinek felfedezésére

Egyre népszerűbb a természetjárás hazánkban, mind többen találják meg a békéjüket, a hétköznapi mókuskerékből való kilépésük módját Magyarország csodálatos vidékein. Vannak, akik pár órát kirándulnak, vannak, akik teljesítménytúrákon méretik meg magukat és vannak olyanok is, akik több napos túrára vagy éppen zarándoklatra indulnak. Számukra különösen fontos, hogy a tervezéstől a csomagolásig nagyon tudatosan állítsák össze túrazsákjuk tartalmát. 

Egyetlen hátizsákkal felfedezni hazánk természeti kincseit, életre szóló kaland lehet, szabadságot, spontaneitást, függetlenséget ad. Ráadásul a természetben járva saját magunkról is új képet kaphatunk, így egyszerre két útra is indulunk, egy belső, önismereti és egy felfedező kalandra.

Milliónyi döntést kell azonban meghozni ilyenkor kezdve nyilvánvalóan a túrázás helyszínével és az időtartamával, valamint az edzettségi szinttel. Szerencsére hazánk elképesztően változatos természeti környezete mindenki számára tartogat ideális útvonalakat.

Hogyan kezdjük el az első többnapos túránk megtervezését?

Van nyolc irányított kérdés, aminek megválaszolásával pontos képet kaphatunk arról, milyen többnapos túrára érdemes elindulnunk és hogyan álljunk neki a tervezésnek.

  1. Mikor szeretnénk indulni és hány napig szeretnénk úton lenni?
  2. Vadkempingezni szeretnénk vagy szálláshelyen akarjuk álomra hajtani a fejünket?
  3. Van olyan konkrét útvonal, vagy látnivaló, amit mindenképpen érinteni szeretnénk?
  4. Érőnlétünk függvényében naponta hány kilométert tervezünk megtenni?
  5. Egyedül indulunk útnak, vagy tásakkal? Ha társakkal tervezünk túrázni, az ő edzettségi szintjük és igényeik illeszkednek hozzánk? Jól együtt tudunk majd haladni?
  6. Kell valamilyen engedélyt beszerezni a túra bármelyik szakaszához?
  7. Van bármilyen életben lévő szabály, amiről nem szabad megfeledkeznünk? (Pl. tűzgyújtási tilalom)
  8. Az általun kiszemelt útvonalon vannak veszélyes szakaszok?

Érdemes konzultálni olyan túrázókkal, akik már jártak az általunk kiszemelt útvonalon vagy gyakorlott több napos kirándulók.

A szakértők azt ajánlják, aki először vág ilyen jellegű kalandba, otthonához viszonylag közel eső helyszíneket válasszon és a szokásos túrateljesítményénél kisebb napi etapokat határozzon meg, lehetőség szerint viszonylag alacsonyabb szintemelkedés mellett. A több napon keresztül való túrázás és a tíz-tizenöt kilós hátizsák cipelése jóval nagyobb megterhelést jelent, mint egy fél vagy egy napos kirándulás.

A hátizsák tartalmának kiválasztása

Korábban már írtunk arról, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a számunkra megfelelő túrazsákot.

Így válaszd ki a tökéletes túrazsákot

Most arról is szó esik, miket érdemes beletenni. A felszerelések kiválasztása bizonyos szakértelmet és rutint igényelnek. Első több napos túránk előtt érdemes a sportáruházakban különböző Facebook csoportokban segítséget kérni olyanoktól, akik már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Azt azonban alapvetően el lehet mondani, hogy gondolni kell az általános igényeken túl a természeti környezet sajátosságaira és a biztonságos túrázás alapvető követelményeire is.

A kellő mennyiségű ételen és italon kívül kiemelt figyelmet szánjunk a vérszívók elleni védekezésre és a navigációra. Készüljünk digitális és hagyományos változatokkal, azaz legyen mindig feltöltött a telefonunk, offline digitális térképünk és hagyományos, papír alapú túraútvonalunk is, amit követni tudunk.

Olyan felszereléseket válasszunk, amelyek kompakt méretűek és könnyűek, vízállók, kényelmesek.

Ez igaz a túrazsákra, a sátorra, a hálózsákra és a ruházatra is. A réteges öltözködés ilyenkor különösen fontos, és az is, hogy mindig vigyünk magunkkal extra ruhákat, például több túrazoknit és aláöltözetet is. A magunkkal vitt élelmiszerek

ne legyenek romlandóak, ne igényeljenek hűtést, de legyenek bőségesen elegendők.

A több napos túrára indulók kalkulálhatnak a kalóriaigénnyel is, ilyenkor azonban semmiképpen sem az átlagos számokból induljunk ki. A szükséges kalóriák száma a testsúlytól, a csomag súlyától, a tengerszint feletti magasságtól, a túra intenzitásától, a hőmérséklettől és számos egyéb tényezőtől is függ.

Végre eljött a csomagolás ideje

Miután összeszedtünk minden szükséges felszerelés, itt az ideje, hogy beletegyük a hátizsákunkba. Ez egy egyszerű feladatnak tűnhet, a valóságban azonban sokkal bonyolultabb. Fontos, hogy úgy pakoljunk, hogy kényelmesen, hátsérülés és tárgyi veszteség nélkül tudjuk végig csinálni a túránkat.

Ügyelj arra, hogy szárazon tarts a dolgaidat, töltsd ki az üres helyet, próbáld a súlyt kiegyenlíteni. Pakolj úgy, hogy könnyen hozzáférj azokhoz a tárgyakhoz, amikre a túrázás során szükséged lesz. Ne feledkezz meg a tisztálkodási szereken kívül a gyógyszerekről sem, ezeket különösen óvd a nedvességtől és a direkt fénytől a túrázás során.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó