Lelépő
Image default

Gyönyörű szakácskönyvet készítettek a magyar Michelin-csillagos éttermek séfjei

A Stand25 Bisztróban mutatkozott be a Magyar Bocuse d’Or Akadémia immáron harmadik saját kiadású könyve, a Best of Hungary. A kötetben az összes magyar Michelin-csillagos étterem séfje közreműködött, de természetesen a 2022-23-as sikeres magyar Bocuse d’Or szereplés részletei is helyet kaptak benne.

Az elmúlt év kiemelkedően fontos volt a magyar gasztronómia történetében, hiszen tavaly márciusban Dalnoki Bence vezetésével második lett a magyar csapat a Bocuse d’Or Europe Budapesten megrendezett fordulójában. Novemberben számos új Michelin-csillaggal gazdagodtak a magyar éttermek, immáron nemcsak Budapesten, hanem vidéken is, és két Michelin-csillagos étteremmé vált a budapesti Stand és a tatai Platán is. 2023 januárjában pedig megszületett minden idők eddigi legnagyobb hazai Bocuse d’Or sikere:

a magyar csapat a bronz szobrot vezette át a verseny lyoni döntőjében.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azt mondja, ezek az eredmények mindenképp azt mondatják velünk, hogy álljunk meg egy pillanatra és ünnepeljünk, hiszen van rá okunk. A Best of Hungary kiadvány is ezeknek a sikereknek az ünneplésére jött létre, illetve azért, hogy

a Bocuse d’Or versenyzések során megszerzett tudást és tapasztalatot közkinccsé tegye, elsősorban a szakma számára.

A könyvben minden magyar Michelin-csillagos étterem séfje bemutat két-két receptet, amelynek fő alapanyaga az elmúlt évek Bocuse d’Or versenyeinek valamelyik kötelező alapanyaga. De ez nem minden.

A kiadványban szerepelnek Dalnoki Bence és a magyar csapat európai ezüst, valamint lyoni bronz szobrot érő receptjei is,

amelyek fontos tudást adnak át a magyar szakácsoknak, illetve a jövő generációinak.

A kiadvány további fontos küldetése, hogy motivációt adjon a fiataloknak,

hogy akár Dalnoki Bence példáján keresztül is kedvet kapjanak a szakács pályához, hiszen az elért sikerek csak akkor lesznek maradandók, ha mindig lesz, aki tovább viszi őket.

A Michelin-csillagos éttermekről és a magyar séfek sikereiről a Lelépő is rendszeresen beszámol. Ebben a cikkünkben arról írtunk, mi a titka a magyar csapat történelmi Bocuse d’Or sikerének, itt arról lehet olvasni, hogy hogyan válhatott az ország első vidéki Michelin-csillagos éttermévé a Platán, itt pedig négy olyan zseniális balatoni éttermet mutatunk be, ahol a Michelin szerint jó áron ehetünk fantasztikus fogásokat.

Lelépő.hu, fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Kapcsolódó