Lelépő
Image default

Ez az oka annak, hogy miért pont tojást eszünk húsvétkor

A tojásnak szimbolikus jelentése van, az újjászületés jelképe. Nem véletlenül, hiszen egy egész élet tud kifejlődni belőle.

Nincsen húsvét tojás nélkül

A húsvét az európai és egyben a magyar hagyományok egyik legfontosabb ünnepe. Mind a teológiai, mind a nép-kulturális szerepe és hagyományai megkérdőjelezhetetlenek. Akármelyik aspektusból is közelítünk hozzá: ez az újjászületés és a megújulás ünnepe. Mi szimbolizálná ezen szavak tárgyi valóját jobban mint a virágok öntözés utáni kibújása a talajból vagy a tojás.

Ez utóbbiból egy egész élet létre tud jönni.

Nem csoda tehát, hogy a húsvéti hagyományokhoz, játékos közösségi élményéhez kapcsolódott a hölgyek megöntözése. Ahogy az sem véletlen, hogy a locsolók pedig piros vagy éppen részletgazdagon díszített tojásokat kapnak „munkájukért” cserébe. Sőt a tojás a húsvéti asztal, a reggeli elengedhetetlen elemévé is vált a hosszú-hosszú évek alatt, aminek mindig ott kell lennie a főtt sonka mellett.

Kiváló fehérjeforrás

– A hagyományos tojásos ételek is rendkívüli gazdagságot mutatnak. A tojás az egyik legjobb, természetes fehérjeforrásunk, évezredek óta velünk élő csodaszer” – mondta Dr. Németh Csaba. Az élelmiszer-mérnök szerint ugyanis a tojás nem csak üres kalória, hanem minden benne van, ami egy élet kialakulásához szükséges.

Magas fehérje-, vitamin-, ásványi anyag tartalma miatt már az őseink részéről remek választás volt.

A húsvét a megújulás ünnepe, így jó alkalmat ad az életmódváltásra és a sportteljesítmény fokozására is, amiben a tojás remek segítség lehet.

– Kutatások mutatják, hogy a megemelt fehérjebevitel önmagában is testsúly-csökkenéssel jár hosszú távon. A tojás pedig rengeteg jól hasznosuló proteint tartalmaz. A tojás mindemelett, főleg, ha sok friss zöldség társaságában reggelire fogyasztjuk, a szervezet működésének elindításában, és az egész napos telítettségi érzet meglétében is nagy segítségünkre lehet. Ráadásul a sportolók teljesítményének fokozásához, az izomzat táplálásához is remek választás – folytatta Dr. Németh Csaba.

Tojásfehérje-készítmények nyújthatnak segítséget

A tojás fogyasztása ráadásul ma már sokkal változatosabb formában történhet mint pár tíz évvel korábban. Olyan tojásfehérje alapú termékek jelentek meg a polcokon, amikkel nem csak a tejfehérje-allergiások, laktóz-érzékenyek tudják remekül helyettesíteni a tehéntejből készült túrót, tejfölt, krémeket. Ezek ugyanis a szénhidrát- és zsírmentesen táplálkozóknak is alternatívákat nyújtanak. Ráadásul a segítségükkel akár a húsvét is még tojásosabbá tehető.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó