Röviden? Egy fantasztikus csapat fantasztikus ételeket készített.
Történelmi sikert ért el tegnap Magyarország a Bocuse d’Or döntőjében, miután a verseny történetében először sikerült felkerülni a dobogó harmadik fokára. A magyar csapatot egyedül Norvégia és Dánia tudta megelőzni.
Jegyezzük meg jól a neveket, akik a magyar csapatot alkották: Dalnoki Bence, Széll Tamás és Nyikos Patrik.
Dalnoki a két Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje, munkáját commis-ként Nyikos Patrik segítette, Széll Tamás pedig a coach feladatokat töltötte be, míg Hamvas Zoltán a csapat vezetője volt.
A magyar csapat vezetője, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a Magyar Konyhának így nyilatkozott a mostani sikerről:
„magyar gasztronómia szakembergárdája egyre jobb és erősebb. Rengeteg a tehetséges fiatal, akikre fel lehet építeni a jövőt.”
Úgy vélte: ez egy mérföldkő a magyar gasztronómia történetében. Egy hosszú-hosszú munka elismerése.
Mint ismert, a csapatoknak kötelező alapanyagokból kellett prezentálniuk és két ételt kellett elkészíteniük.
A tálra ördöghal, Szent Jakab kagyló és fekete kagyló került.
A tányértéma esetében pedig a feladat egy gyerekmenü elkészítése volt, aminek középpontjában a sütőtök állt.
Ez utóbbinak három fogásból kellett állnia: a teljesen vegán, hideg előételt követte a tojással kiegészített, szintén húsmentes főétel, majd a desszert.
lelépő.hu, fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia