Lelépő
Image default

Ez történik, ha egy Michelin-csillagos étterem és a legkreatívabb egyetem összefog, hogy valami egészen különlegeset alkosson

Fenntartható formában készül tányér micéliumból és kenderből a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem együttműködésében. Közös kutatásuk során a körkörös étkezési kultúra eléréséhez vezető úton létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér.

Új innováció született

A prémium éttermekben is használható tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, valamint hulladékot sem hagy maga után. Azaz fenntartható.

Az egyetem Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait. Az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai területén pedig most először találkozhatott a közönség ezzel az újdonsággal.

A gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével, növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására.

A könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria

a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat. Lehet keményebb vagy puhább, és a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

A fenntartható design-t fontos értéknek tartja a Salt

Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója szerint a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben. Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Tóth Szilárd a Salt étterem séfje úgy véli

a SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design.

Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója szerint a design esetében sosem a tárgy, hanem az ember a cél, és ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés. Hozzáteszi, hogy a Salt és MOME projektje pontosan erről szól, így a fenntarthatóság gondolata is kézzelfoghatóan, élményszerűen kerülhet közelebb az emberekhez.

Lelépő, fotók: SALT facebook oldala

Kapcsolódó