Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé.
A MICHELIN Guide új magyarországi kiadásában továbbra is két két Michelin-csillagos és hét egy Michelin-csillagos étteremet találhatunk. A tavalyinál tizennéggyel több, összesen ötvenkilenc étterem kapott Michelin-ajánlást. Emellett nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, valamint a Zöld csillagos éttermek száma is.
Országszerte hetvenöt étterem került be idén a francia kalauz ajánlójába.
Az újabb nemzetközi siker tovább erősíti hazánk vezető kulináris desztináció szerepét Közép-Európában, és egyúttal azt üzeni a nagyvilágnak, hogy Magyarország gasztronómiájának felfedezése megér egy utazást.
A tavalyinál még több étterem kapott elismerést a Michelin-től
Mint azt a Lelépő is megírta korábban, tavaly közölt először az hazánk egészéről étteremlistát a MICHELIN Guide. Ezzel az egész ország konyhaművészeti kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. A most megjelenő második országos értékelésnél a tavalyinál is több, összesen huszonnyolc budapesti és negyvenhét vidéki éttermet ismertek el.
Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző működő éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba.
Ugyanakkor tizennégy új étterem sikerének is örülhetünk.
A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján további nyolc budapesti és hat vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat.
A MCHELIN Guide National Selection of Hungary 2023. évi díjazottjai:
Két MICHELIN-csillag:
– Platán Gourmet, Tata
– Stand, Budapest
Egy MICHELIN-csillag:
– Babel, Budapest
– Borkonyha Winekitchen, Budapest
– Costes, Budapest
– essência, Budapest
– Rumour, Budapest
– Salt, Budapest
– 42, Esztergom
BIB Gourmand:
– Anyukám Mondta, Encs
– Casa Christa, Balatonszőlős
– Kistücsök, Balatonszemes
– Macok, Eger – Morzsa, Pécs (új)
– Mór24, Balatonfüred
– Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillag:
– Almalomb, Hosszúhetény
– Graefl Major Kétútköz, Poroszló
– Onyx Mühely, Budapest
– Salt, Budapest
– Villa Kabala, Szigliget (új)
Különdíjak:
– Welcome and Service Award: Terjék Petra és Fölföldi Péter (Villa Kabala, Szigliget)
– Sommelier Award: Rácz Imre (Spago by Wolfgang Puck, Budapest)
– Young Chef Award: Zaida Zincenco (Zincenco Kitchen, Budapest)
Ajánlott éttermek (Tányér):
Idén először ajánlást elért éttermek:
– Bobajka, Tarcal
– Botanica, Dánszentmiklós
– Csopaki Resti by Laurel, Csopak
– FLAVA, Budapest
– Fricska 2.0, Budapest
– GÓRÉ, Kisharsány
– MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
– NOON, Balatonfüred
– Piac 42, Esztergom
– SHO, Budapest
– Solid, Budapest
– Tati, Budapest
– White Salon, Budapest
– Zincenco Kitchen, Budapest
Megőrizte ajánlását:
– 67 Sigma, Székesfehérvár
– 84 Bisztró, Kapolcs
– A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
– Alabárdos, Szeged
– Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
– Almalomb, Hosszúhetény
– Arany Kaviár, Budapest
– Avalon, Miskolc
– Clarisse, Tura
– Costes Downtown, Budapest
– FELIX Kitchen & Bar, Budapest
– füge, Tihany
– Graefl Major Kétútköz, Poroszló
– Hoppá! Bistro, Budapest
– Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
– Hosszú Tányér, Hosszúhetény
– IKON, Debrecen
– Kővirág, Köveskál
– Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
– LAMAREDA, Győr
– Laurel, Budapest
– Lokal47, Kéthely
– Mák, Budapest
– Morzsa, Pécs
– Natura Hill, Zebegény
– Neked Főztem, Zánka
– Nobu Budapest, Budapest
– Onyx Műhely, Budapest
– Öreg Prés, Mór
– Pajta, Őriszentpéter
– Pasztell, Budapest
– Platán Bisztró, Tata
– Rézmozsár, Kiskunhalas
– Rókusfalvy Fogadó, Etyek
– Rutin, Budaörs
– Sauska 48, Villány
– Spago by Wolfgang Puck, Budapest
– St. Andrea, Budapest
– Stand25 Bisztró, Budapest
– Textúra, Budapest
– Tihanyi Vinarius, Tihany
– Umo, Budapest
– Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
– Víg Molnár Csárda, Csopak
– Villa Kabala, Szigliget
– Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
– Zip’s, Miskolc
Mint ismert, a MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint negyven desztinációban mintegy háromszázezer létesítményt értékelt. A kiemelkedő minőséget helyezik folyamatosan előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig
a világ egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek számít.
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik. Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.
Lelépő, fotók: hivatalos oldalak