Lelépő
Image default

Elképesztő régészeti kincsek kerültek elő, ehhez hasonlót még sosem találtak Gyulafehérváron

Értékes leletet, a többi között római kori arany ékszereket és egy ritka bronzedényt találtak a régészek Gyulafehérváron.

A román sajtó beszámolója szerint a leletek ott kerültek elő, ahol márciusban munkások kotrógéppel széttörtek egy római kori szarkofágot. A régészek a tavasszal történt incidens után átvették az erdélyi város temetője melletti terület felügyeletét. A városvezetés ezzel szeretné bővíteni a sírkertet, de a szakemberek előtte régészeti feltárást tartottak szükségesnek. Gyulafehérvár Apulum néven a római korban is lakott volt, Dacia tartomány egyik legjelentősebb városa.

A Román Televízió (RTV) közlése szerint az eddigi leggazdagabb leletet találták.

nyolc arany ékszer és egy ritka bronzedény került elő, amelyhez hasonlót eddig nem találtak Dacia tartomány területén. Emellett egy ékszerdobozt, pénzérméket, több száz cseréptöredéket és egy római kaszát is találtak, utóbbi egyedinek számít a térségben.

A szakemberek szerint a leletek többsége a 3. századból való, de korábbi korokból is találtak tárgyakat.

Az Adevarul központi lap beszámolója szerint a hatvan napig zajló ásatást a gyulafehérvári önkormányzat finanszírozta. Több mint ötven helyszínt, köztük tizenkilenc római kori sírt tártak fel a szakemberek, akiket meglepett a leletek gazdagsága, mivel a római kori sírok többségét korán kirabolták- írta a lap.

A leletek egy részét restaurálták, rekonstruálták a múzeum munkatársai, és

a tervek szerint kiállításon is bemutatják azokat.

A gyulafehérvári temető bővítési munkálataira márciusban figyelt fel a sajtó és a szakma, amikor az itt dolgozó munkások kotrógéppel széttörtek egy ezerhétszáz éves, római kori szarkofágot. A területen csak régészeti feltárást követően lett volna szabad munkálatokat végezni. A Fehér megyei rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben rongálás és régészeti lelőhely tönkretétele vádjával, de a vizsgálatot azóta sem zárták le – írta szerdán az Alba24 hírportál.

Ezt olvastad már?

Hét éve folyik az ásatás Komárom molaji városrészében, a földből nap mint nap értékes leletek kerülnek elő. A római légiótábor feltárását az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke és a Klapka György Múzeum végzi számos partnerintézmény bevonásával. Most a Luminosa Film készített elképesztően látványos videót az ott zajló munkákról és az eddig fellelt kincsekről.

Látványos videó készült arról, hogyan zajlik az ásatás hazánk következő világörökségi helyszínén

Lelépő, Gyulafehérvári múzeum Facebook oldala

Kapcsolódó