Lelépő
Image default

Már otthonról is megnézhetjük az 1956-os forradalomról készült leghíresebb fényképeket

Új, online kiállításként is elérhetőek John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM).

A virtuális térbe költöztek az 1956-os forradalom legjobb felvételei

Az MNM és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal működik együtt. Ennek keretében másolati fényképkiállításon mutattak be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből. Ahogyan azt a Lelépő is megírta, a tárlat hatalmas sikert aratott tavaly október 21. és december 10. között a múzeum Kupolatermében.

A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című,

nyolcvanöt történelmi felvételt bemutató időszaki kiállításhoz elkészült egy online tárlat is.

Ezt a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ munkatársai állítottak össze.

A különleges fotók sok leírással és információval együtt a Nemzeti Múzeum honlapján találhatók meg IDE kattintva.

John Sadovy-ról

John Sadovy (1925-2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter. 1956. október 29. és november 1. között volt

szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek.

A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon korábban be nem mutatott felvétel látható az online kiállításban is, amely bepillantást enged a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe. Emellett betekintés enged egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába is.

Ezt olvastad már?

Tavaly fantasztikus kiállításoknak adtak otthont a magyar múzeumok és galériák. Festőgéniuszokra, legendás sportolókra, felejthetetlen zenészekre és a magyar történelem sorsfordító pillanataira emlékeztünk. Összegyűjtöttük azt az ötöt, ami a legnagyobb hatással volt ránk.

TOP5 kiállítás, amiért rajongtunk 2023-ban

Lelépő

Kapcsolódó