Lelépő
Image default

Világhírű fotós 1956-os képeiről nyílik kiállítás, egyetlen napon ingyenesen is megtekinthető

Rendhagyó módon, már október 20-án indul a Magyar Nemzeti Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó programsorozata, aminek keretében John Sadovy fotóiból nyílik kiállítás.

Pénteken a Szabadságharcosok között című kiállítás megnyitásával kezdődik a megemlékezés. A különleges tárlat John Sadovy világhírű fotós fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjaiból. A kiállítást a Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködve a fotós két lányával – közösen szervezi a forradalom évfordulójának tiszteletére.

John Sadovy mindössze harmincegy éves volt, amikor az 1956-os forradalom idején lélegzetelállító fényképek segítségével ismertette meg a világgal a Magyarországon lezajlott eseményeket. A Life című amerikai képes hetilap megbízásából érkezett hazánkba a cseh származású fotóriporter.

Négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte az eseményeket.

Az ismert képei mellett több, Magyarországon még nem látott felvételt is megtekinthetnek az érdeklődők. Október 23-án, hétfőn ingyenesen látogatható tárlaton bepillantást nyerhetünk a szabadságharcosok és a budapesti lakosok tűzszünet alatti életébe.

Fotói megmutatják azt is, hogyan reagáltak a háborús helyzetre a fegyveres felkelők és a fegyvertelen civilek, a felnőttek és a gyerekek.

Október 21-én, szombaton délelőtt egy nagyon különleges tárlatvezetésen is részt vehetünk. John Sadovy lányai Liza Jane Sadovy és Yvonne Sadovy de Mitcheson együtt tartják meg angol nyelven. Október 23-án pedig a kiállítást a kurátor tárlatvezetése mellett tekinthetjük meg.

Október 23-án, nemzeti ünnepünk napján egész nap ingyenes látogatható a Nemzeti Múzeum valamennyi kiállítása, a World Press Photo tárlaton kívül. A kiállítás december 10-ig látogatható.

John Sadovy-ról

John Sadovy 1925. október 29-én született Písekben, egy kis kelet-csehországi faluban, ahol már gyerekkorában arról álmodott, hogy fényképész lesz. 1939-ben, a megszálló német csapatok elől menekülve hagyta el otthonát, és kalandos úton csatlakozott az Olaszországban brit vezénylet alatt harcoló lengyel egységekhez.

A harcok során beletanult a haditudósító-fényképész szakmába, és 1948-as angliai leszerelése után egy fényképész műteremben kezdett el dolgozni. Az 1950-es évek elején lépett át a fotóriporterek világába,

szabadúszóként készítette a felvételeket először Londonban, majd Párizsban, később pedig Rómában.

A kezdeti nehézségeket követően egyre több képe jelent meg, többek között a Picture Post, a Life és a Vogue című képes magazinokban. Sadovy a Life című amerikai képes hetilap párizsi irodája megbízásából érkezett Magyarországra 1956-ban. A fotóriporter négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte a forradalom és szabadságharc eseményeit.

Lelépő

Kapcsolódó