Lelépő
Image default

Az ötszázadik évfordulóra méltó módon születik újjá legnagyobb csatánk nemzeti emlékhelye

A mohácsi csata közelgő ötszázadik évfordulójára a Duna-Dráva Nemzeti Park a Mohácsi Nemzeti Emlékhely nagyszabású átalakítását tervezi. Új kápolna és kiállítóterek létesülnek az utoljára 2011-ben, ötszáz millió forintból bővített sírkertben. A múzeum kialakításával a történelmi emlékhelyet tervező Vadász György tervezőirodáját bízták meg négyszáztizenhét millió forintért. A kápolna tervezésére pedig nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki – írja az Építészfórum.

A mohácsi csata tömegsírja felett áll a nemzeti emlékhely

A nemzeti emlékhely 1976-ban nyitott meg Sátorhelyen az 1526-os mohácsi csatában elveszett katonák tömegsírjának helyén, Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, szobrász tervei alapján.

Ekkorra készült el Pölöskei József ötvösművész bronzból készült alkotása, a díszkapu. Szintén ekkor adták át Vadász földbe süllyesztett átriumos építményét. Ennek közepén egy fehér kőrózsát formázó kút áll, mely Illés Gyula szobrászművész munkáját dicséri.

Az emlékhely 2011-ben a Szent Koronát mintázó fogadóépülettel bővült, mely szintén Vadász alkotása. A park területe ezerhétszáz katona végső nyughelye.

A sírkertben II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és számos névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk.

Nagyszabású felújítási munkálatok kezdődnek a közelgő ötszázadik évfordulóra

A Vadász és Társai Építőművész Kft.-t bízták meg a koronaépület felújításával, valamint az új múzeumi terek létesítésével, négyszáztizenhét millió forintért. A munkák magukban foglalják a 2011-ben ötszáz millió forintból felépített koronaépület külső- és belső tereinek átalakítását, felújítását és bővítését. Emellett az épület felső zónájának üvegét is zárt, szigetelt külső héjra kell cserélni a nyári túlhevülés és a téli túlzott lehűlés megakadályozása érdekében. Ezt egy vázlatterv szerint patinázott rézlemez fedéssel tervezik megoldani.  A felhívásban

a koronaépületből alagúton keresztül megközelíthető, két részre osztott, hatszáz-hatszáz négyzetméteres múzeumi tér kialakítása is szerepelt.

Íme a látványterv

Ez a látványterv alapján az 1976-ban épült, földbe süllyesztett átriumos építmény kiegészítése lesz két oldalról.

Új kápolna is épül a nemzeti emlékhelyen

A kápolna tervezésére már egyszer kiírták a közbeszerzést, de egy február 9-én megjelent dokumentum szerint az első körben nem hirdettek nyertest – vette észre az Építészfórum. Február 20-án egy új nyílt pályázati kiírás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, erre március 5-ig várják a tervek beérkezését.

A munkák legfőbb eleme egy kis méretű kápolna tervezése. Ennek méretét nem specifikálják, de az előző kiírásban ötször öt méteres alapterületű, maximum húsz méter magas építmény tervezését várták. A nemzeti park célja egy egyházi rendezvények megtartására alkalmas, haranggal ellátott, fedett-nyitott szerkezetű kápolna felépítése. Ehhez altemplom vagy alépítmény is csatlakozna.

A már meglévő építményeket is korszerűsítik, átalakítják a kertet, felújítják a díszkaput, cserélik a kerítést.

A cél az emlékhely már kialakított szimbolikarendszeréhez és elrendezéséhez illeszkedő, egységes művészeti alkotás létrehozása. Ennek érdekében a tervezőnek együtt kell működnie a feladatok másik részével megbízott Vadász és Társai tervezőivel.

Lelépő, fotók: Mohácsi Nemzeti Emlékhely Facebook oldala, valamint Vadász és Társai

Kapcsolódó