Lelépő
Image default

Itt tart most a kommunisták által felrobbantott magyar főhercegi palota újjáépítése

Különleges építési technológiával építik vissza a szakemberek a Nemzeti Hauszmann Program keretében, az eredeti formájába a József főherceg palotáját.

Már a kert épül a József főherceg palotájánál

„A tervezett ütemnek megfelelően haladunk a Szent György téri palota újjáépítésével” – adta hírül közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. A hivatalos tájékoztatás szerint az épület szerkezete tavaly áprilisban érte el legmagasabb pontját.

Mostanra szerkezetkész állapotban látható a palota díszlépcsőháza, valamint a bálterem is, amelyek eredeti, századfordulós külsővel születnek újjá. Jelenleg az épületet északról szegélyező József-kert lodzsájának és kapuinak alapozását végzik a szakemberek.

Látványos munkálatokat lehet mefigyelni

A szakemberek elmondása szerint az év elején indult a József főhercegi palota tetőzetének héjalása és a homlokzati elemek felhelyezése.

Ezt tartják az újjáépítés egyik legösszetettebb részének, nem véletlenül.

Az összesen 3000 négyzetméter felületű, valamint 27 különböző síkból felépülő tetőzet új acél- és faszerkezete már elkészült. Jelenleg is tart a tető fedésének leglátványosabb része, a díszműbádogos munka. Ennek részeként számos él-, illetve gerinccsúcsdísz készül, amelyek a tetőzet igazi ékei lesznek.

Minden részletre ügyelnek a palota újjáépítésekor

Ilyen volt a világháború előtt.
Ilyen most, útban az újjászületés felé.

„Az épület újjászületésének egyik legérdekesebb szakaszának a homlokzati elemek felhelyezése ígérkezik” – írják. Hozzáteszik, a munka során a lábazatra hagyományos, faragott köveket helyeznek, ezek fölé pedig nagy teherbírású tartókonzolokra szerelt, átszellőztetett és könnyített burkolati rendszer kerül.

Úgy tudni, ennek előnye, hogy az épület „felöltöztetéséhez” kevesebb faragott kőmennyiség szükséges. Emellett gyorsabb a felhelyezése és rögzítése is, látványban pedig nem különbözik a hagyományos technológiától.

Több, mint pazar lesz

A József főhercegi palotáról

Ahogyan azt a Lelépő is korábban már megírta, a József Károly főherceg palotája a korábbi Teleki-palota átépítésével 1906-ra készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban. Az épület Budapest 1944-45-ös ostroma idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett.

Ennek ellenére 1968-ban ideológiai okokból felrobbantották.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként eredeti állapotában építjük újjá a palotát, amely a jóvőben az Alkotmánybíróság méltó otthona lesz.

Lelépő, forrás és fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó