Lelépő
Image default

400 kilométeres körre várja idén a Balaton a kerékpárosokat

A BalatonBike365 projekt keretein belül már korábban kijelöltek egy ezer kilométer összefüggő kerékpáros útvonalhálózatot. Most egy négyszáz kilométeres KalandKörrel bővült a kínálat, amely teljes egészében megkerüli a Balatont.

Bárhonnan rá lehet csatlakozni a KalandKörre

A mindkét irányból végig kitáblázott, de nem a hagyományos kerékpárúton vezető túraútvonalon a könnyebb és nehezebb terepszakaszok váltják egymást. Ennek köszönhetően pedig minden eddiginél újabb kalandokat rejtegetnek a bringásoknak.

Az új nyomvonalon egységes jelrendszer vezeti végig a kerékpárosokat kétszázhatvanhárom irányjelző táblával. A BalatonBike365 hálózat segítségével bármelyik part menti településről is könnyen lehet csatlakozni a KalandKörre. A GPS-alapú tájékozódást pedig az ingyenesen letölthető BB365 applikáció segíti.

Indulhat a verseny a magyar tenger mentén?

A KalandKör sok, a parttól távolabb lévő turisztikai attrakciót érint, de nem nélkülözi a Balaton közelségét sem, időnként vissza-visszatér a partra. A KK400 teljesítésének időbeli mérését ötven kihelyezett QR-kód segíti. Ezeket a telefonnal leolvasva akár

másodperces pontossággal versenyezhetünk magunkkal, barátainkkal, sporttársainkkal.

Princzinger Péter, a VisitBalaton Nkft. ügyvezetőjének elmondása szerint a KalandKör megalkotásának gondolatát két dolog vezérelte. A legnépszerűbb kerékpárturisztikai termék hazánkban egyértelműen a Balatonkerülés. Ezt már nagyon sokan többször is teljesítették a tó partján futó kerékpárúton és új kihívást és élményt keresnek a térségben.

Teljesíthető kihívások várnak a KalandKörön

„Elsősorban nekik kínál új alternatívát ez az új nyomvonal, amely tökéletes alapja lehet egy többnapos vagy több egynapos, de mindenképpen új formátumú tókerülésnek” – magyarázza. Hozzáteszi, a teljes táv szakaszokra bontásával a Balaton többször felkeresését kívánják ösztönözni.

„A szakaszokat úgy választottuk ki, hogy azok kihívást és kalandot jelentsenek mindenkinek, de ne legyenek túlzottan nehezek” – emeli ki a Visit Balaton ügyvezetője.

Gravel-paradicsommá válik a Balaton

Másodsorban pedig szerették volna megalkotni hazánk legnagyobb és összefüggő ún. gravel útvonalhálózatát.

„Ez, az Amerikából indult kerékpározási forma a legnagyobb trendnek számít most világszinten a bringásoknál” – magyarázza Princzinger Péter. A gravelt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is külön szakágként kezeli, melynek világ- és Európa-bajnokságot is rendeznek és 2024-ben az Országos Bajnokság is debütál.

A KalandKör nyomvonal a hazai és nemzetközi szakújságírók véleménye alapján is igazi gravel paradicsomnak számít.

A változatos, gyönyörű tájak magukért beszélnek, hiszen a Balaton-felvidéki, a zalai vagy a somogyi utak különböző világokba vezetnek. Aki szereti a várromokat, szívesen pihen meg csendes falvakban, esetleg finom borokat is kóstolna, egyikről sem kell lemondania, ha a KalandKör400-on indul el. Az új kerékpárturisztikai termék lehetőséget ad olyan helyekkel bővíteni a kedvenc balatoni látnivalók listáját, ahová eddig a kerékpárosok csak nagyon nehezen juthattak el.

Lelépő

Kapcsolódó