Lelépő
Image default

TOP5 kiállítás, amiért rajongtunk 2023-ban

Idén fantasztikus kiállításoknak adtak otthont a magyar múzeumok és galériák. Festőgéniuszokra, legendás sportolókra, felejthetetlen zenészekre és a magyar történelem sorsfordító pillanataira emlékeztünk. Összegyűjtöttük azt az ötöt, ami a legnagyobb hatással volt ránk.

Cseh Tamás – Petőfi Irodalmi Múzeum

Helyzetjelentések címmel emlékezett a nyolcvan éve született Cseh Tamásra a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az énekes-dalszerző életművét a szabadság kulcsszava hatja át. A tárlat igazi kincseket vonultatott fel, köztük értékes írásokat, rajzokat, fotókat és tárgyakat.

Cseh Tamás életművéről készült izgalmas kiállítás

Szabadságharcosok között – Magyar Nemzeti Múzeum

Világhírű fotós 1956-os képeiből nyílt kiállítás október közepén a Magyar Nemzeti Múzeumban. A különleges tárlat John Sadovy világhírű fotós fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjaiból. A kiállítást a Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködve a fotós két lányával – közösen szervezte meg a forradalom évfordulójának tiszteletére.

A Life című amerikai képes hetilap megbízásából érkezett hazánkba a cseh származású fotóriporter. Négy napig, október 29 és november 1 között élte át és fényképezte az eseményeket.

Világhírű fotós 1956-os képeiről nyílik kiállítás, egyetlen napon ingyenesen is megtekinthető

Papp László – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban november elején nyílt időszaki kiállítás a húsz évvel ezelőtt, 2003 októberében elhunyt háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László emlékére. A tárlat tizenegy tablón mutatta be Papp László versenyzői és edzői pályafutását.

A kiállításon láthatóak voltak az érmeinek másolatai, kitüntetései, valamint a bajnoki övei. Köztük az az öv is, amelyet halála után adományozott a Boksz Világszövetség (WBC) „a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának”.

Kiállítás nyílt a háromszoros olimpiai bajnok legendás magyar sportoló emlékére

Renoir – Szépművészeti Múzeum

Szeptember végi megnyitása óta csaknem kétszázezren látogattak el a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítására. A január elejéig nyitva tartó A festő és modelljei című nagyszabású tárlaton Pierre-Auguste Renoir csaknem hetven alkotásával találkozhat a közönség. Ezek köztük olyan főművekkel mint A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások.

A francia impresszionista festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

Elképesztő siker a Renoir-kiállítás, újabb mérföldkőhöz érkeztek

Csontváry – Szépművészeti Múzeum

A valaha volt tíz legnépszerűbb kiállítás közé került a Szépművészeti monumentális Csontváry-tárlata. A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból nyílt tárlat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum együttműködésével jöhetett létre. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás csodálatos tisztelgés volt a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A valaha volt tíz legnépszerűbb kiállítás közé került a Szépművészeti monumentális Csontváry-tárlata

Lelépő

Kapcsolódó