Lelépő
Image default

Ilyen volt, ilyen lett – Meseszépen született újjá a Becsky-Kossuth kúria

Augusztus 22-én adta át a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. a frissen megújult Becsky-Kossuth kúriát. A csodálatos épületegyüttes a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Komlódtótfalun található. Az épület egykoron egy nyüzsgő birtok központja, a földesúr és családjának otthona, a vármegyei társasági élet jeles színtere volt.

A kúria múltja

A helyi birtokos Becsky család a 18. század közepén építette a kúriát, amely jellegzetes példája a közép- és kisnemesi otthonoknak. A későbarokk kúria a későbbi átalakításkor klasszicista részletekkel gyarapodott. A magasföldszintes, mandzardtetős épület főhomlokzatának tengelyében elhelyezett nyitott tornácszerű portikusszal védett bejárat ovális fogadótérbe vezet. Innen nyílnak a nagyméretű helyiségek.

A főépület körül egykor tágas udvar volt, jobbra és balra gazdasági melléképületek álltak, amelyeket kiterjedt kert övezett. A kúria 1900 körül már Kossuth birtok volt. Kossuth István fia, Lajos Gábor tulajdona lett, majd annak két leányáé 1945-ig.

Az államosítást követően a kúriát a helyi termelőszövetkezet raktárként használta.

Három éves beruházás zárult le

A 658 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 50 millió forint hazai forrásból megvalósuló beruházás alapkőletételére még 2020-ban került sor. A meseszép Becsky-Kossuth kúria újjászületése során a cél az volt, hogy egy országosan egyedülálló köznemesi épületegyüttesben, interaktív eszközök segítségével mutathassák be a köznemesi élet mindennapjait.

A fejlesztés során a kúria épülete, mint kiállítótér újult meg. A telken egy új, az utcafrontra néző melléképület biztosítja a látogatók fogadását és kiszolgálását. A kúria kertjében a központi tematikához igazodva, a köznemesi élet és gazdálkodás kerül bemutatásra.

A kúria falai között „Régi történetek a tekintetes urakról” címmel nyílt interaktív kiállítás. Műtárgyak, hiteles műtárgymásolatok, ábrázolások, és nem utolsó sorban játékos feladatok segítségével mutatja majd be a módos birtokos nemesi réteg hétköznapjait és ünnepeit.

A NÖF által felújított kastélyok közül többről is írtunk már a Lelépőn. Ebben a cikkünkben eláruljuk, milyen hihetetlen mérföldkőhöz érkezett az év elején az ország egyik legszebb kastélya. Itt a dégi Festetics-kastélyról, az ország egyik legrégebbi klasszicista épületéről írunk, itt pedig az ország legszebb angol kertjével rendelkező edelényi kastélyról lehet olvasni.

Lelépő, forrás és fotók: NÖF

Kapcsolódó