Lelépő
Image default

Ragadozóbogár-invázió várja a kéktúrázókat több szakaszon is, a kirándulók egymást figyelmeztetik

Harlekinkatica-tömegek és kullancslegyek okoznak bosszúságot az Alföldi Kéktúra több szakaszán is a kirándulók beszámolói szerint.

A Petőrészi kilátónál, Cigánd és Kisvárda között harlekinkatica invázióra figyelmeztetne a kirándulók az Alföldi Kéktúra nevű Facebook csoportban. Egy másik kéktúrázó pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy Tiszakanyár és Rétközberencs között kullancslegyekkel is meg kell küzdeniük az arra járóknak.

Azt tanácsolják egymásnak, a szakaszokon gyorsan pecsételjenek és fussanak tovább.

A harlekinkatica veszélyeiről

A harleinkatica egy ragadozóbogár, mely Kelet-Ázsiában őshonos, de a levéltetvek elleni védekezés jegyében behurcolták az Egyesült Államokba és Nyugat-Európába is. A hagyományos katicáknál jóval agresszívabb, kiszorítja őket az élőhelyükről, és mára olyannyira elszaporodott, hogy több gondot okoz, mint amennyi haszna van.

Hazánkban 2008 februárjában észlelték először,

még abban az évben tovább ötven helyen regisztrálták és azóta is folyamatosan terjed. A mostani invázió oka az érintett területeken az enyhe ősz. A megfigyelések szerint a katicák megszállása csupán pár napig tart és ahogy hidegre fordul az idő, eltűnnek.

A harlekinkatica csíp, és bár alapvetően ez nem jelent veszélyt az emberre, egyéni érzékenység függvényében a testükben található vegyületek allergizáló hatásúak lehetnek. A csípés helyén piros, viszkető duzzanat jelenhet meg, szembe kerülve pedig kötőhártya-gyulladást okozhatnak.

A kullancslégyről

A kullancs és a légy fura kombinációjaként jelent meg Magyarországon is egy vérszívó, amely akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ráadásul a hagyományos riasztószerek is hatástalanok velük szemben.

Félelmetes vérszívó jelent meg Magyarországon, a riasztószerek is hatástalanok vele szemben

Lelépő, a fotók csak illusztrációk

Kapcsolódó