Lelépő
Image default

Így festett a nemzeti ünnepen a Mikó-vár

1956-ra emlékezve nemzeti színekbe öltözött a csíkszeredai Mikó-vár. A látványos fényfestésről Veres Nándor, a Hargita népe fotósa készített felvételeket.

A hagyományoknak megfelelően idén is piros-fehér-zöld ruhát öltött a csíkszeredai Mikó-vár. Az 1956-os forradalomra emlékezve a vár homlokzatára nemzeti színű, lyukas zászlót festettek, az oldalsó két tornyára pedig az ’56-os forradalmárokat megjelenítő fotót vetítettek.

Fotó: Veres Nándor, Hargita népe

A Mikó-várról

A Mikó-vár Csíkszereda legrégebbi épülete, melyet 1611-ben építtetett Hídvégi Mikó Ferenc, akit 1613-ban Csíkszék főkapitányává neveztek ki és Bethlen Gábor elkötelezett híve volt. 1622-től még magasabb rangra emelték, elsőként tanácsúr, majd kincstárnok és udvarmester lett. A Mikó-újvárat 1623-ban kezdték el építeni, a munkálatokban Erdély udvari építésze, olasz Giacomo Resti is részt vett.

1661-ben a törökök és a tatárok elfoglalták és felgyújtották a várat.

Fotó: Veres Nándor, Hargita népe

Az épület helyreállítási munkálatai ötven évvel később kezdődtek meg. Az újjáépített várhoz négy olaszbástyás védőövet is terveztek, a nyugati oldalon pedig egy lőpor-raktár kapott helyet. A vár kulcsfontosságú szerepet játszott a Habsburg birodalom keleti végének védelmében. 1764-ig a császári csapatok laktanyája volt,

majd 1849-ig itt táborozott az első székely gyalogezred.

Fotó: Veres Nándor, Hargita népe

A szabadságharc leverését követően is katonai bázis maradt. 1970-ben újabb felújítási munkálatokon esett át a vár, aminek lezárultát követően a falai közé költözhetett a Csíki Székely Múzeum. Az intézmény azóta is a várban működik.

Lelépő, fotók: Hargita népe

Kapcsolódó