Lelépő
Image default

Szenzáció! Már két élőhelye ismert hazánkban a tüneményes szöcskeegérnek

„Már 19 éve minden tavasszal és ősszel felmérjük a magyar szöcskeegér Borsodi-Mezőségben található állományát. Ez az egyedüli ismert szöcskeegér-populáció Magyarországon” – tájékoztatott a Magyar Természettudományi Múzeum.

Kiderült, hogy sikeresen szaporodott-e a szöcskeegér populációja

A Magyar Természettudományi Múzeum tájékoztatása szerint mint minden rendszer a természetben, ennek a populációnak a mérete is dinamikusan változik. Az élő és az élettelen környezeti változók hatására egyes években alacsonyabb, akár kritikusan is lecsökkenhet a létszáma néhány példányra. Máskor, amikor „a dolgok jóra fordulnak”, virágzik az állomány. Az állatotok szaporodnak és az utódok sikeresen elérik a szaporodási korukat.

„Valószínűleg a 2021-2022-es durva szárazság hatására az egerek szaporodása kevésbé volt eredményes, és lecsökkent a létszámuk” – magyarázzák. Hozzáteszik, ez az aszály nem csak a szöcskeegerek számára bizonyult kedvezőtlennek. Számos egyéb állat- és növényfajnál is jelentős nagyságú egyedszám visszaesést tapasztaltak.

Vemhes nőstényt is találtak

„Azonban most, 2024 tavaszán már a regeneráció első jeleit látjuk. Ez véleményünk szerint a szaporodási szempontból sikeres 2023-as évnek köszönhető, amikor a csapadéktöbblet miatt a jól fejlett növényzet gazdag táplálékot kínált az egereknek.” – emelik ki. A szakértők hangsúlyozzák: a csapdával megfogott egerek között

előkerült egy igen előrehaladott vemhességi állapotban lévő nőstény is.

„Ez azért érdekes, mert a felmérés időpontját pont azért időzítjük május elejére, mert ekkor még csak a fokozott aktivitással járó párzási időszakuknak kellene lenni. Hiába, az egyre korábban érkező tavasz rendesen felborítja a ritmust az egerek életében is” – fűzik hozzá.

Fontos célokat szolgált a szöcskeegér-felmérés

A kutatás célja idén is hármas volt.

Az éves, tavaszi felmérés elvégzése egy állandó mintaterületen, új élőhelyek keresése, illetve mintavétel a teljes genom szekvenáláshoz a Biodiversity Genomics Europe projekt számára. Mindhárom cél – a reményeknek megfelelő eredménnyel – teljesült.

Amellett, hogy a mintaterületen végzett monitoring (felmérés) az állomány emelkedését mutatja,

még egy eddig ismeretlen, új élőhelyfoltban is sikerült megtalálni a szöcskeegereket.

Ráadásul viszonylag nagyobb egyedszámban.

A genetikai mintavétel is elkészült, így hamarosan rendelkezésre fog állni a faj teljes genomja, ami jelentős mértében megnöveli a szöcskeegér megőrzését is elősegítő populációgenetikai információk minőségét.

Lelépő – Magyar Állatvédelem, fotó: Cserkész Tamás, Vincze Bálint, Hák Flóra

Kapcsolódó