Lelépő
Image default

Mesés patakvölgyekbe és dombokra vezet ez a fantasztikus új kerékpárút

Lezárult a Hidasnémeti, Perény, Kenyhec, Abaújvár, Telkibánya településeket érintő kerékpárút-fejlesztés, az Aba-Greenway. Az új kerékpárút gyönyörű természeti környezeten vezet keresztül és mesés településeket köt össze.

Az Aba-Greenway remek településeket köt össze

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megépített új kerékpárút összekapcsolja a térség turisztikai adottságait. A projekt által létrehozott kerékpárút, az Aba-Greenway három magyarországi települést, Hidasnémetit, Abaújvárt és Telkibányát köti össze. A nyomvonal két szlovákiai településen – Perény-Hím és Kenyhec – is keresztülhalad.

A fejlesztésnek köszönhetően 18,6 kilométer hosszú új kerékpárúttal gyarapodott a térség.

A projektben kialakított Aba-Greenway, azaz zöld út, természeti képződmények, folyó- és patakvölgyek, dombok mentén húzódik. A kerékpárútnak köszönhetően a települések kulturális, természeti értékei közösen, egymást erősítve jelennek meg.

Az ide látogató turistáknak több napos aktív programlehetőséget kínálnak.

Applikáció is segítik a kerékpárosokat

A zöld út mentén pihenőket alakítottak ki, padokkal, asztalokkal, sütőhelyekkel. Háromnyelvű információs táblákat helyeztek el a tájékozódást segítve, valamint telefonos applikáció is támogatja az élménydúsabb szabadidő eltöltést.

A turisztikai vonzerőn kívül ez a fejlesztés lehetőséget biztosít a helyi lakosoknak a települések közötti, mindennapos kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tételére is. A projekt az Európai Unió 1,85 millió eurós támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ezt olvastad már?

Még nyár elején adták át azt a kerékpárutat, amivel hazánk beírja magát az európai kerékpáros turizmus élvonalába. Az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat Dunaalmás és Neszmély közötti, hét és fél kilométeres szakasza 1,2 milliárd forint ráfordításával készült el.

Átadták azt a kerékpárutat, amivel hazánk beírja magát az európai kerékpáros turizmus élvonalába

Lelépő, fotók: Illusztrációk

Kapcsolódó