Lelépő
Image default

Ennyire jó videó sosem készült a börzsönyi vadmacskáról

Korábban a Lelépő mutatott már meg felvételt a börzsönyi vadmacskákról, akkor is azon a fatönkön játszottak, ahol a mostani, elképesztően jó minőségű videó készült az egyik példányról.

Egy projekt keretében tudják megfigyelni a börzsönyi állatok életét

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatása szerint továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska. Kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, valamint szívesen használja a 2019-ben a területre kihelyezett fekvő holtfát is. Mióta 2022. szeptember 26-án megjelent a nemzeti park kamerái előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen.

Számos veszély fenyegeti a faj fennmaradását

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást, így például az illegális technikai sportokat is az erdők területén. A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák.

A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek.

Versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a közösségi oldalán emlékeztetett arra: a vadmacska számára kiemelten fontos, hogy a nemzeti park munkatársai megőrizzék a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy

az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek,

ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a 🇪🇺 LIFE4OakForests projekt keretében idén télen is folytatni fogják.

Lelépő

Kapcsolódó