Lelépő
Image default

Európában már eltűnt, hazánkban maradt már csak meg a tiszavirágzás

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság hívja fel a figyelmet a tiszavirágzásra és annak természetvédelmi értékére.

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág (Palingenia longicauda). Páratlan jelenség a tiszavirág, ez a nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a Tiszavirágzás. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a korábbi évekhez hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.

Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj. A kérészrajzás tehát nem más, mint e nyolc-tizenkét centiméter hosszú rovar tömeges rajzása.

A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján, mint a Körös és a Bodrog-folyón található meg.

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

FIGYELEM!

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
  • A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek majd a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

Lelépő, fotók: Révész Gábor

Kapcsolódó