Lelépő
Image default

„Száz százalékosak vagyunk!” – Újabb fontos lépést tett meg Weöres Szabolcs a világ legnehezebb versenye felé

Sikeresen teljesítette a Retour à la Base vitorlásversenyt Weöres Szabolcs, aki így eredményes évet zárt a Vendée Globe földkörüli megmérettetésre készülve.

Weöres Szabolcs 12 nap 15 óra 18 perc és 57 másodperc után a 28. helyen ért célba a franciaországi Lorient-ben. Ezzel elkönyvelhette magának a karibi Martinique szigetéről indult viadalért járó 3464 tengeri mérföldet.

Teljesítményének értékét növeli, hogy már a verseny elején egy víz alatti tárggyal ütközött. Ennek következtében eltört a vitorlás bal uszonya. Később le is szakadt a víz alatti rész, enélkül kellett a táv nagy részét megtennie.

Az új vitorlás élesben is bizonyított

A Retour à la Base a jövő évben rajtoló Vendée Globe egyik fontos kvalifikációs versenye. A magyar hajós számára az volt a cél, hogy az Atlanti-óceán átszelése után épségben megérkezzen és az út során tesztelje New Europe nevű vitorlását. Emellett – mint minden résztvevő – még egy kedves feladatot kapott a szervezőktő. Célba kellett juttatnia egy zsák kakaóbabot, amelyből majd Franciaország legnevesebb pörkölője, Anne Caron készít hajónként négyszáz darab csokoládét.

„Ez egy nagyon fontos verseny volt, ahogy ezt már többekkel beszéltük, mert ez volt az év egyetlen szóló versenye, már tényleg felkészülés a jövő évre és a Vendée Globe-ra” – nyilatkozott a szerdai befutó után Weöres Szabolcs.

Sikeres évet tudhat maga mögött Weöres Szabolcs

A sportoló úgy véli, nagyon komoly év áll mögöttük, minden versenyen indultak, ami az IMOCA osztályban volt, és minden versenyt teljesítettek.

„Százszázalékosak vagyunk! Rengeteg mérfölddel lettünk gazdagabbak és rengeteg tapasztalattal” – magyarázza. Hozzáteszi: mindenképpen egy nagyon pozitív és egy nagyon komoly tanuló év van mögöttük, óriási tapasztalatokkal, és rengeteg új tudással gyarapodtak. Nagyon várják a jövő szezont is és boldogok, hogy az idei év a tavalyinál jobban sikerült.

Szépen gyűjtötte a mérföldeket a New Europe

Weöres Szabolcs az egész esztendőt tekintve négy nagy nemzetközi versenyt is sikerrel teljesített, amivel fontos lépéseket tett a Vendée Globe-indulás felé. A New Europe átépítése után júliusban Fa Nándorral vett részt az 50. Rolex Fastnet Race-n. 3 nap 10 óra 28 perc és 57 másodperc alatt hajózták végig az angliai Cowes és a franciaországi Cherbourg közötti távot a legendás Fastnet sziklát megkerülve.

Az út során 348 tengeri mérföldet gyűjtöttek be a Vendée Globe szempontjából.

A New Europe az egytestűek között a jónak számító 35. helyen futott be.

Szeptemberben a Défi Azimuton Weöres Szabolcs társa Irina Gracheva volt a fedélzeten. A Vizcayai-öbölben rendezett viadalon 2 nap 14 órás idővel a New Europe 29. lett.

Ami ennél fontosabb, 294 mérföldet könyvelhetett el a kvalifikációban.

Szólóban is versenyeznie kellett Weöres Szabolcsnak

Novemberben következett a korábban a Kávé útja néven elhíresült Transat Jacques Vabre, amelyen Weöres Szabolcs ismét Irina Grachevával vett részt. Az IMOCA 60 lábasok negyven hajót számláló mezőnyében a 26. helyen értek célba 16 nap 6 óra és 57 perc alatt, miközben többen feladták az embert és hajót próbáló küzdelmet. A Le Havre és Martinique közötti transzatlanti versenyen a táv 3750 mérföld volt, ebből 1880 mérföldet írhatott jóvá a magyar vitorlázó. Kis pihenő után pedig következett a Retour à la Base, amelyen

immár szólóban kellett megtenni a visszautat Franciaországba.

Weöres Szabolcs összességében 10 168 mérföldet szerzett eddig a Vendée Globe szempontjából, ezzel pedig a jó helyen áll a kvalifikációs listán.

Jövőre negyven vitorlázó vághat neki a szóló földkerülésnek.

A magyar hajós tavaly szintén négy versenyen gyűjtötte a mérföldeket, ezek közül a legnagyobb a Route du Rhum (A rum útja) volt 3550 mérfölddel; Weöres Szabolcs első magyarként teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni viadalát.

A megterhelő sorozat után Weöres Szabolcs karácsonyra hazatérhet családjához, hogy kipihenje a fáradalmakat és erőt gyűjtsön a jövő évi feladatokra.

A cél a világ legnehezebb sportversenye, a Vendée Globe

Mint ismert, Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on. A világ legnehezebbnek számító sportversenyén a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót. Terve megvalósításában a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo és az MBH Bank is segíti. A tizedik Vendée Globe egy év múlva, 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

Weöres Szabolcs útjáról a Vendée Globe-ra az EXTRÉM rovatunkban számolunk be folyamatosan. Az előzmények ebben, ebben és ebben a cikkünkben olvashatók. A világversenyről pedig itt írtunk részletesebben.

Lelépő, Fotó: Jean-Louis Carli / Alea / Retour à La Base

Kapcsolódó