Lelépő
Image default

A világ legveszélyesebb versenyére készül két magyar hajós, a Föld megkerülése a cél

Weöres Szabolcs Fa Nándorral indul az 50. Rolex Fastnet vitorlásversenyen júliusban. A cél a világ legveszélyesebb versenye, a Vendée Globe.

A Szabi Racing Team bejelentette: a magyar hajós, Weöres Szabolcs mentorával, Fa Nándorral vág neki az egyik leghíresebb tengeri viadal 608 tengeri mérföldes, azaz 1126 kilométeres távjának – írta az MTI.

2024 novemberében kezdődik a világ legnehezebbnek tartott sportversenye, a 10. Vendée Globe. A megmérettetésen az indulóknak

egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet egy 60 láb hosszú vitorlással.

A hatalmas érdeklődés miatt a szervezők mindösszesen negyven főben határozták meg a résztvevők létszámát. A versenyen indulóknak azonban kemény kvalifikációs feltételeknek kell eleget tenniük.

A mérföldgyűjtések során az egyik feladat a Rum útja verseny teljesítése volt, a híres transzatlanti megmérettetést Weöres Szabolcs tavaly első magyar vitorlázóként hajózta végig 14 nap 19 óra és 22 perc alatt, az előírt limitidőn belül – ezzel pedig nagy lépést tett a sikeres kvalifikáció felé.

A Vendée Globe-induláshoz idén is teljesíteni kell versenyeket, amelyeken saját maguk mellett a hajót is tesztelhetik a vitorlázók.

Weöres Szabolcs számára ilyen lesz a július 22-én rajtoló Rolex Fastnet.

A Royal Ocean Racing Club kétévente sorra kerülő offshore viadala során az angliai Cowes-ból indulnak a hajók, hogy a híres, az Atlanti-óceánon álló világítótornyot, a Fastnet Rockot megkerülve a francia Cherbourg-en-Cotentinben kössenek ki.

Weöres Szabolcs társa az a Fa Nándor lesz az 50. Rolex Fastneten, akinek szeretne nyomdokaiba lépni. A magyar hajósok közül ugyanis elsőként és eddig egyedüliként Fa Nándor indult a Vendée Globe-n. Ezt tartják a világ legveszélyesebb versenyének, amelynek 1992-93-as kiírásában legjobb nem franciaként az ötödik helyen ért célba.

A versenyre való felkészülésről folyamatosan beszámolunk majd az EXTRÉM rovatunkban.

Lelépő, fotók: Szabi Ocean Racing HUN23 hivatalos Facebook oldala és Kurt Arrigo, Rolex Fastnet Race

Kapcsolódó