Lelépő
Image default

Egészen különleges technikával vadásznak a pockokra a vörös vércsék ebben a nemzeti parkunkban

Érdekes technikával vadásznak a vörös vércsék a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. Nem a levegőből szemlélik a terepet, hanem a békászó sasokhoz hasonlóan, a földön futva próbálják elkapni a pockokat.

Jól érzik magukat Kardoskúton a vörös vércsék

A vörös vércse hazánk egyik leggyakoribb és legismertebb ragadozó madara. Magyarországi költőállományának egy része rendszeresen áttelel. A téli időszakban a táplálékbázist szinte csak a mezei pocok jelenti számára, amely most bőségesen rendelkezésre áll a Kardoskúti-puszta rövidfüvű gyepein.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint a vörös vércsék vadászati technikájára főként az jellemző, hogy egy helyben lebegnek (szitálnak). A levegőből kémlelik a gyepet, majd hirtelen lecsapnak áldozatukra. Máskor egy magasabb kilátóhelyről (például kútgémről) figyelik a környezetüket.

A sasokéhoz hasonló vadásztechnikát alkalmaznak

Decemberben azonban több példány esetében is megfigyelték a nemzeti park szakemberei, hogy az alkalmas helyszíneken más módszerhez folyamodnak.

A földön futva, gyors lépésekkel iramodnak a könnyen észrevehető, gyakori zsákmányállatok után.

Ezzel a módszerrel, ilyen körülmények között kisebb energia befektetéssel is hatékonyan tudnak élelemhez jutni ezek a kiváló vadászok.

A szakemberek szerint a vörös vércséknél nem szokványos ez a viselkedés, más ragadozó madár fajoknál – például a békászó sasoknál – azonban gyakrabban előfordul.

Ezt olvastad már?

A hidegebb téli időszak beálltával egyre több ragadozó madár érkezik a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Sok fajnak az idén szerencséje van a rágcsálókkal, mezei pockokkal és güzüegerekkel. Mutatjuk, hol érdemes megfigyelni őket.

TOP4 terület, ahol megfigyelhetjük csodálatos ragadozó madarainkat

Lelépő, fotók: Körös-Maros Nemzeti Park, Palcsek István Szilárd

Kapcsolódó