Lelépő
Image default

Harminc éves, egyedülálló felvételek csábítanak időutazásra a Hortobágyra – videóval

Húsz évvel ezelőtt nyilvánították védetté a Hortobágyi Nemzeti Park területét. Az évfordulóra egy félórás videót készítettek, amiben harminc éves felvételeken kel életre az akkori magyar puszta.

Drámai állapotok voltak a magyar pusztán

A „haszontalan pusztaság” feltörésének, intenzív hasznosításának át nem gondolt szándéka a múlt században több ízben is felmerült. Létesítettek halastavakat, használta a honvédség bombázótérként. A Nemzeti Park szerint azonban csak az elemi csapásként bekövetkezett ’50-es években kezdték meg igazán a puszta a legyűrését.

A magyar sors szimbólumává lett az, ami itt bekövetkezett.

Internáló táborok létesítése, ősgyepek, legelők feltörése, rizsföldek és csatornahálózatok, gumipitypang erőltetése, melyet húsliba-, Hereford-, gyöngytyúk és növényevő hal program követett. A szakértők szerint mind megannyi elemi csapás volt.

Kié a Hortobágy?

Egy ország figyelte megrökönyödve, hogy kiknek a kezében van a döntés joga.

Talajcsere, komplex melioráció… mi a ráció?

Az üzemeltetett természetvédelem egyre inkább megvalósíthatatlannak tűnt. Az, hogy ez a Hortobágy, hogy nemzeti park és hogy a hazaszeretet fogalmában a puszta szeretete is benne foglaltatik, csak Dr. Aradi Csaba akkori igazgató vetette fel.

Időutazás a Hortobágyra

A Hortobágyi Nemzeti Park védetté nyilvánításának 20. évfordulóján film készült. A megalapítás előzményeit, az akkori célkitűzéseket, a terület természetvédelmi értékeit, a természetkímélő gazdálkodást és a turizmus kezdeteit mutatja be. Mindezt azokból az időkből, amikor még a természetvédelmi őrök és a természet között aktív párbeszéd folyt.

Némi előretekintés mellett megtudhatjuk azt is, hogy milyen jövőt jósoltak a nemzeti parknak a megszólalók. A harminc éves, egyedülálló felvételek különleges időutazásra hívnak a Hortobágyra.

Ezt olvastad már?

Ki az az őrült, aki januárban kezd tavaszi nagytakarításba? – teszi fel a kérdést közösségi oldalán a Filmdzsungel Stúdió. A csapat gyorsan választ is ad erre. Hát ki más, mint a rétisasok!

Bámulatos videó készült arról, hogyan takarítják fészküket a rétisasok

Lelépő, címlapfotó: Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon

Kapcsolódó