Lelépő
Image default

TOP4 terület, ahol megfigyelhetjük csodálatos ragadozó madarainkat

A hidegebb téli időszak beálltával egyre több ragadozó madár érkezik a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Sok fajnak az idén szerencséje van a rágcsálókkal, mezei pockokkal és güzüegerekkel. Mutatjuk, hol érdemes megfigyelni őket.

Kis-Sárrét

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint megsokszorozódott a Kis-Sárréten az itt is költő egerészölyvek száma és közelebbi rokonuk, a gatyás ölyv is csatlakozott hozzájuk. A megfigyelések szerint utóbbiak gyakran szitálva kémlelik a talajfelszínt, zsákmányt remélve. A nemzeti park másik jellemző téli vendége a kékes rétihéja, melyből lényegesen több kerül szem elé, mint az elmúlt évben. Egy Mezőgyán határában lévő, régóta ismert éjszakázó helyen

a napokban hatvan példányt számoltak a szakemberek.

„Ritkább ragadozó madarunk, a vándorsólyom legtöbbször a halastavakon és vizes élőhelyeken keresi zsákmányát, de a pusztai foltokra is gyakran kilátogat” – írják weboldalukon. Hozzáteszik, jelenleg két példány tartózkodik a Kis-Sárréten.

Dévaványai-Ecsegi puszták

A Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen a parlagi sasok inkább a pusztai, míg a rétisasok inkább a vizek közelében szeretnek vadászni, így őket a Hortobágy-Berettyó folyó mentén és a Dévaványa környéki kubikgödrök környékén láthatjuk leggyakrabban. Nemcsak élő zsákmányra vadásznak, hanem dögevők is, ezért

a Kenderesszigeti-halastavak lecsapolásánál a haldögökből is szívesen csemegéznek.

Vándorsólymok szintén minden évben előfordulnak errefelé, ők elsősorban fenyőrigókra és kisebb testű récékre vadásznak. Az idei gazdag pocokállomány az egerészölyvek és a vörös vércsék számára jelent terített asztalt.

Csanádi puszták

A Csanádi pusztákon télidőben kékes rétihéják, vörös vércsék, kis sólymok vadásznak a téli táj felett. A kis sólymok villámgyors röptükkel az apró énekesmadarak vámszedői. Idén novemberben jelentek meg a Csanádi pusztákon, ahogy

a gatyás ölyvek is, melyek szintén az északi tájak költőmadarai.

Réti és parlagi sasokkal egész évben találkozhatunk, de a tél folyamán, egy-egy táplálékban különösen gazdag területen jellemző a csoportosulásuk. Akár messzebbről is érkeznek madarak az itt költők mellé, így 10-15 sast is láthatunk kis területre koncentrálódva.

Kardoskút

Kardoskút térségében a ragadozó madarak közül legnagyobb mennyiségben vörös vércsékkel lehet találkozni. A Fehér-tavon és környékén rendszeresen megfigyelünk rétisasokat és parlagi sasokat.

Sok az egerészölyv, rövid idő alatt akár 3-7 példányt is felfedezhetünk.

Kerecsensólyom és karvaly szintén előfordul a térségben. A kerecsensólymok eredetileg ürgékkel, hörcsögökkel táplálkoznak, de mivel ezekből az utóbbi évtizedekben már kevés van, így ők is rákaptak a kis és közepes testű madarakra.

Gyönyörű állatot választottak 2024-ben az év madarának

Lelépő

Kapcsolódó