Lelépő

Divattá vált a természetjárás – Egyre többen kirándulnak Magyarországon

Hamarosan meghaladhatja a hetven százalékot is a hosszabb, több napon át tartó túrákra induló természetjárók aránya a Fjällräven legfrissebb felmérése szerint. A többnapos túrákra indulók kétharmada szálláshelyen, harmada pedig saját sátorban tölti az éjszakát.

A Fjällräven egy friss magyarországi, reprezentatív kutatás keretében immár másodszor vizsgálta a hazai túrázási szokásokat.

A kutatás résztvevőinek háromnegyede szokott túrázni, mintegy kétharmaduk pedig rendszeres természetjáró. Minden második megkérdezett évente több alkalommal is túracipőt húz, tizenöt százalékuk pedig elkötelezett túrázó, ők legalább havonta, de akár hetente útra kelnek a vadon felfedezése érdekében – derül ki a felmérésből.

A túrák időtartamát tekintve az elkövetkező időszakban jelentős változásra érdemes számítani a felmérés eredményei alapján:

a válaszadók közel negyven százaléka szokott többnapos túrán részt venni, harmaduk (33%) pedig ugyan még nem próbálta, de már kifejezetten készül erre.

Érdekesség, hogy a nők körében öt százalékkal magasabb, mintegy harminchat százalék azok aránya, akik eddig nem próbálták ki, hogy milyen a természetben éjszakázni, de a jövőben tervezik. Életkor szerint a húsz-huszonkilenc év közöttiek körében a többi korcsoporthoz képest

kiugróan magas azok száma, akik már fontolgatják, hogy a vadonban verjék fel a sátrukat az elkövetkező időszakban.

A többnapos túrákra vállalkozók kétharmada turistaházban vagy másfajta szálláshelyen szokott éjszakázni, harmincöt százalékuk viszont a sátorozást választja. A sátorral túrázók többsége teljesen nomád körülmények között, a vadonban tölti az éjszakát, s kisebb arányban vannak azok, akik a fizetős kempingeket választják.

A kutatásból az is kiderült, hogy a hazai természetjárók miként választják ki a túraútvonalaikat. Több mint negyven százalékuk előzetes tervezés nélkül, csak a túrajelzéseket követve indul útnak, a válaszadók nagyobb hányada ugyanakkor

előzetes felkészülést követően – egyénileg vagy csoportosan – egy előre kiválasztott túraútvonalon halad.

A felmérésben résztvevők harmada erre a célra online vagy applikáció formájában elérhető térképeket, túratervezőket használ, utánuk következnek közel húsz százalékos aránnyal a hagyományos térképet használók, a fennmaradó hét százalék pedig vezetett túrákon vesz részt, vagy túraklubbal indul útnak. Az online vagy okostelefonon elérhető túratervezők felhasználói körében számottevő különbséget mutat a férfiak (36%) és a nők (25%) aránya.

De nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is egyre népszerűbb a túrázás, ezt pedig tematikus osztálykirándulásokkal is segítik. A MAKETUSZ például bringás osztálykirándulásokat hirdet, Esztergom pedig új programot alakított ki a gyerekeknek, akikkel a természetjárást néhány egyszerű praktikával meg lehet szerettetni.

Lelépő, fotók: Unsplash, OKT

Kapcsolódó