Lelépő
Image default

Bámulatos videó készült arról, hogyan takarítják fészküket a rétisasok

Ki az az őrült, aki januárban kezd tavaszi nagytakarításba? – teszi fel a kérdést közösségi oldalán a Filmdzsungel Stúdió. A csapat gyorsan választ is ad erre. Hát ki más, mint a rétisasok!

Ennyire közelről még nem láthattuk a rétisasok fészeképítését

„Amíg mi még a fagyos időben remegve várjuk a tavaszt, ők már gőzerővel takarítanak, új ágakkal erősítik meg fészküket és készülnek a családalapításra” – írják. A csapat által készített videón egy Duna-Dráva Nemzeti Parkban fészkelő rétisas pár látható, akik valóban nem lustálkodnak.

A Filmdzsungel Stúdió elmondása szerint közel két évig követték nyomon a párnak az életét és bíznak abban, hogy még sok fiókát fel fognak nevelni az életük során.

Ezt olvastad már?

Péntektől három napon át rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Országos Sasszinkront. A Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálásában a nemzetipark-igazgatóságok és más civil szervezetek is részt vesznek.

Az MME 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkron felmérését. Ehhez z Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak.

Ennek egyik kulcsfontosságú része lesz az Év madarának választott kerecsensólyom felmérése.

Az MME szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Az Európai Unióban élő állomány több mint hatvan százaléka Magyarországon fészkel, világszinten pedig a Kárpát-medencei a faj egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya – hangsúlyozza az egyesület.

Gyönyörű állatot választottak 2024-ben az év madarának

Lelépő

 

Kapcsolódó