Lelépő
Image default

Hamarosan kiderül, hány sasfaj telel idén Magyarországon

Péntektől három napon át rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Országos Sasszinkront. A Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálásában a nemzetipark-igazgatóságok és más civil szervezetek is részt vesznek.

Az MME 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkron felmérését. Ehhez z Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak.

Ritka sasok felbukkanására is számítanak

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Ezeken a területeken a legnagyobb számban rétisasok figyelhetők meg, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak.

Második leggyakoribb itteni faj a parlagi sas, ennek állandó hazai költőállományához szintén csatlakoznak a kárpát-medence más országaiból származó egyedek is. Valamint bár ritkaságnak számít, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérések során a sasok mellett mind a tizenhét Magyarországon rendszeresen telelő nappali ragadozómadár-faj egyedeit számba veszik majd a szakemberek.

Illusztráció

Az év madarára, a keresencsólyomra különösen nagy figyelmet szentelnek

A számlálás kiemelt faja idén az év madarának választott kerecsensólyom lesz.

A kerecsensólyom felmérésére és védelmére irányuló tevékenységek az Észak-Alföldön az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott LIFE SakerRoads projekt keretében zajlanak 2023 és 2028 között.
A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan februárban készül el.

Ezt olvastad már?

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben – közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az MME szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Gyönyörű állatot választottak 2024-ben az év madarának

Kapcsolódó