Lelépő
Image default

Szomorú statisztika: Borzasztó kevesen látogatják a magyar várakat és kastélyokat

Mikor és milyen gyakran keresünk fel egy örökségturisztikai bemutatóhelyet? Mik a hazai lakosság elvárásai a múzeumok, látogatóközpontok, várak, kastélyok kiállításaival szemben és hogyan változtak ezek az elvárások az elmúlt négy évben?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Innotime Hungary Kft. A most zárult négyszázötven fős országos online trendkutatásában a válaszokat a két, illetve négy évvel ezelőtti hasonló kutatás eredményeivel is összehasonlították.

Családi kirándulások

A válaszadók hetvenöt százaléka kirándulás, nyaralás programelemeként keres fel örökségturisztikai bemutatóhelyeket, nyolcvanöt százalékuk a családdal. Azzal kapcsolatban azonban, hogy milyen gyakran látogattak meg az elmúlt évben örökségturisztikai helyszíneket, jelentős különbségek látszódnak.

A kutatás szerint a válaszadók ötvenöt százaléka évi egy-két alkalommal látogatott el egy várba és ugyanennyien kerestek fel egy látogatóközpontot az elmúlt év során. Ugyanakkor harminc százalékuk egyáltalán nem járt látogatóközpontban,

huszonnégy százalékuk pedig egyetlen várkiállítást sem nézett meg.

A kastélyok kevésbé voltak népszerűek, a válaszadók harminchét százaléka egyetlen kastélyt sem látogatott meg, s csak a negyvenkilenc százalékuk járt évi egy vagy két alkalommal valamelyik kastélyban.

A múzeumok esetében kevésbé kirívóak a különbségek,

a válaszadók huszonegy százaléka rendszeresen járt múzeumba az elmúlt évben, 36,5% évi egy-két alkalommal, huszonkilenc százalék kettőnél több alkalommal, s csak tizenhárom százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetlen múzeumot sem keresett fel.

Nem trendi az örökségturizmus, mégis többet fizetünk érte, mint korábban

A várakba a válaszadók hetvenhét százaléka szerint az egyedi hangulatuk miatt látogatnak el a vendégek. Ugyanez az arány a kastélyok esetében nyolcvannégy százalék.

A múzeumok és a látogatóközpontok esetében a motiváció elsősorban a tematika iránti érdeklődés. Szintén múzeumlátogatási motivációt jelent az egyedi kulturális élmény keresése, valamint az izgalmas, új dolgok felfedezése is.

Mitől jó egy kiállítás?

Érthetőség, látvány, személyes megszólítás

– ezek az elvárások a vendégek részéről egy jó kiállítással szemben. Cserében nem elvárás a magas szintű tudományos tartalom, vagy éppen az interaktív digitális kütyük és egyéb modern bemutatási eszközök használata sem.

Sőt, a válaszadók hatvannégy százaéka örülne, ha ezek az eszközök mellőzésre kerülnének a kiállítások tervezésekor. Nyolcvannyolc százalékuk szerint egy kiállítás akkor jó, ha audioguide vagy tárlatvezető nélkül is teljes élményt tud nyújtani.

Ezzel szemben, ahogyan azt már korábban is megírtuk, a természetjárás kifejezetten trendivé vált, egyre többen kirándulnak Magyarországon. De nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is egyre népszerűbb a túrázás, ezt pedig tematikus osztálykirándulásokkal is segítik. A MAKETUSZ például bringás osztálykirándulásokat hirdetEsztergom pedig új programot alakított ki a gyerekeknek, akikkel a természetjárást néhány egyszerű praktikával meg lehet szerettetni.

Lelépő.hu

Kapcsolódó