Lelépő
Image default

Bringás osztálykirándulásokat hirdet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség

A bringás vándortáborok sikerén felbuzdulva idén először háromnapos kerékpáros osztálykirándulásokat is meghirdetett a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ). A tavaszi turnusokra március 31-ig lehet jelentkezni.

A Maketusz 2018-ban hívta életre a nyári szünetekben megvalósuló a Bringás Vándor programot, amely azóta töretlenül hatalmas népszerűségnek örvend. 2022-ben összesen tizenhárom útvonalon közel ötezer fő vett részt a hét napos bringás túrákon, melyek ideje alatt a résztvevők a sportot a szórakozással ötvözve látogatják végig az adott terület nevezetességeit, valamint még jobban megismerkednek a régió kincseivel.

A trendszerűen növekvő érdeklődés miatt a szervezők idén úgy döntöttek, hogy a tanév közben is egyedülálló lehetőséget biztosítanak a gyermekek és a pedagógusok számára, és bringás osztálykirándulásokat hirdetnek meg.

Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ elnöke arról beszélt, hogy a program célja, hogy a diákok aktívan a természetben töltsék el az osztálykirándulásukat:

A diákok a programon nem a legfelkapottabb helyekre látogatnak el Magyarországon, hanem rejtett kincsek nyomába erednek.

– Az osztálykirándulások manapság normál esetben arról szólnak, hogy a gyerekek a nap nagy részében egy buszban ülnek, el sem fáradnak. Erre nyújtanak alternatívát a kerékpáros kirándulások – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, a háromnapos osztálykirándulás érkező és távozó napján különböző színes kulturális, ismeretterjesztő- vagy sport programokon lehet részt venni, a köztes napon pedig egy egynapos, igénytől függően harminc-hatvan kilométeres, kerékpártúrán vesznek részt a diákok. Útközben lehetőség van látnivalók megtekintésére, programok igénybevételére, fürdésre, pihenésre. Táboraik tudatosan „zöld” táborok, ahol

nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk.

Palócföldtől a Zemplénig

Telek Hanna, a MAKETUSZ kerékpáros osztálykirándulás projektjének vezetője közölte, országszerte hét helyszínen hirdették meg a hiánypótló programot, az útvonalak a Zemplént, Palócföldet, a Vértest, Festeticsek földjét, az Alpokalja-Fertő-tájt, a Cserehátat és a Velencei-tavak ölelik fel.

– Osztálykirándulások mindenhol vannak, az pedig választás kérdése, hogy milyen tartalommal töltjük meg azokat. Mi hiszünk benne, hogy egy jó osztálykirándulásnak szerves részét képezi a mozgás, a kapcsolatrendszerünknek köszönhetően pedig egy olyan programot sikerült életre hívnunk, mely költséghatékony és a legtöbb gyermek családja számára elérhető áron van – fogalmazott.

A tavaszi félévben elérhető osztálykirándulásokra a bringasvandor.hu oldalon az osztálykirándulások menüpont alatt lehet jelentkezni.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, Esztergom is tárt karokkal várja az osztályokat, a gyerekeknek fantasztikus programokat szerveznek az idei tanévben.

Lelépő.hu, Fotók: MAKETUSZ

Kapcsolódó