Lelépő
Image default

A kéktúra vonala mostantól az ország legszebb pincesorát is érinti

A Kéktúra két szakaszán is jelentős változások történtek az elmúlt időszakban. Az egyik az Alföldi Kéktúra hajósi szakaszát, a másik pedig az Országos Kéktúrát érinti Szárligetnél.

A Kéktúra hivatalos oldalának tájékoztatása szerint új, kedvezőbb nyomvonal vezet ezentúl Hajós és Császártöltés között az Alföldi Kéktúrán (Hajósi pincék – Petróczi-iskola, AK-03).

Az eddigi, gáton vezető, egyhangú út helyett

a túraútvonal bevezet a pincefaluba, majd onnan a természetvédelmi terület szélén kanyarog egészen Császártöltésig.

A Hajósi Pincefalu a Kiskunsági Nemzeti Park területén található. A huszonnégy kacskaringós utcából és ezerkétszázötven pincéből áll. Az első ültetvények a mai Hild és Szentgyörgy település környékén voltak. Hilden láthatók a földbevájt barlangok, melyek eredete ismeretlen, egyes feltevések szerint ezek a barlangok adtak otthont ebben az időben a bornak. A mai pincefalu területén valószínűleg a 18. század végén, a 19. század elején kezdtek a helybéliek pincét építeni.

Nemcsak a borairól híres, hanem a környék természeti szépségeiről is.

A Kiskunsági homokhátság számos különleges növény- és állatfajnak ad otthont.

Az Alföldi Kéktúrát érintő mostani változással nem csak szebb és változatosabb lett az útvonal, de a Judit panziónál lévő bélyegzőhelyhez is közelebb került a kéktúra, hiszen így csupán háromszáz méternyi kitérőt kell tenni hozzá.

Emellett 2023. június 6-án kezdődik a szárligeti vasúti felüljáró felújításának újabb szakasza, a munkálatok előreláthatóan 2023. szeptember 29-ig tartanak. Ez idő alatt az Országos Kéktúra Bodajk és Szárliget közti szakaszán (OKT-10) ideiglenes terelésre kell számítani. A tájékozódást táblák és jelzések is segítik majd.

Nem ez az első alkalom, hogy változásokról számolunk be a kéktúrával kapcsolatban. A Gaja-pataknál megváltozott az egyik kedvelt útvonal, a gázló helyett már egy kényelmes fahidat lehet használni itt. Bezárt a kéktúrázók legkedvesebb büféje. Érdemes nekikezdeni az Országos Kéktúrának, hiszen az ország legszebb vidékein vezet keresztül. A túra legfiatalabb teljesítője mindössze hat éves, róla ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Lelépő.hu, fotó: Kéktúra

Kapcsolódó