Lelépő
Image default

Látványos égi együttállás figyelhető meg szombaton éjszaka

Június 3-án különlegesen szép, szabad szemmel is látható ritka együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton. Ennek során a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a telihold.

Az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Egy vörös szuperóriás csillag, amely hatalmas méretű, majdnem hétszázszor nagyobb átmérőjű, mint a Nap, tömege pedig tizenkétszer nagyobb.

Június 3-án a telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek az éjszakai égbolton. A Hold átmérője harminc ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze tizenkilenc ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Bár szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel fog látszani, a valóságban tizenhárom milliárdszor távolabb van a Földtől a csillag, mint a Holdtól.

Várhatóan színek összjátéka is lenyűgöző lesz,

a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető majd, napnyugta után nem sokkal a délkeleti horizont felett tűnik fel, és hajnali fél négy körül tűnik el a délnyugati égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ebből az alkalomból interaktív programokkal és számos távcsővel várják a látogatókat.

A telihold sugárkráterei mellett az Antares csillagspektrumát is megvizsgálhatják majd,

emellett a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A látványos együttállás megfigyelésén kívül számos interaktív családi programmal készülnek a szervezők. A pénteki pedagógusnap alkalmából a rendezvényre érkező tanárok ingyenesen látogathatják az eseményt.

Április közepén Bella László készített lélegzetelállító fotót a sarki fényről a Tejútrendszerrel és a Hortobággyal. Ebben a cikkünkben szakértő segítségével jártunk utána, mitől volt ennyire intenzív Magyarországon a sarki fény észlelése hétvégén, itt pedig meseszép képeket mutatunk a látványos fényjátékról egyenesen Salgó várából.

Lelépő, fotók: unsplash és Bella László

Kapcsolódó