Lelépő
Image default

Ezzel a különleges kalandtérképpel a Tisza-tó minden rejtett titkát fedezhetjük

Az idén ötven éves Tisza-tó körül rengeteg látnivaló, vendéglátóhely, attrakció vár. Ezek megtalálásához és a Tisza-tavi pihenés megtervezéséhez ad segítséget az Aktív Magyarország által megújított, harmadik alkalommal kiadott Tisza-tavi Kalandtérkép – írja a turizmus.com.

Idén ötven éves a Tisza-tó, hazánk legnagyobb mesterséges tava, amely víztározónak készült, de valódi tó lett belőle az elmúlt évtizedekben. A valódiságot jelzi, hogy több mint ötven halfaj otthona a víz, környékén kétszáz madárfaj él.

Egy hatalmas alföldi oázis jött itt létre,

és a természeti kincsek vonzása a belföldi kerékpáros- és víziturizmus egyik legfontosabb központjává tette a területet.

Összesen száz látnivalót, strandot, tanösvényt, kalandparkot, éttermet, bisztrót, kilátót, látogatóközpontot mutat meg a megújult Tisza-tavi Kalandtérkép.

A térkép a látnivalókon túl bemutatja, hogy mire számíthatunk az egyes attrakciók meglátogatásakor,

milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a strandokon és kikötőkben. Segítséget ad ahhoz, hogy hol tudunk kerékpárt, kenut, SUP-ot bérelni, hol lehet bankkártyával és SZÉP-kártyával fizetni. Azt is megmutatja, hogy mely szolgáltatók akadálymentesek, kutyabarátak vagy épp adnak kölcsön pumpát a kerékpárunk gumijának felfújásához.

Az ötven éves Tisza-tó a szintén idén ötven éves Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, 1999 óta az UNESCO Világörökség része. Éppen ezért a térkép a természet védelmére, tiszteletére is felhívja a figyelmet.

A tó természeti értékeinek a megóvása alapvető kulcsa a Tisza-tó fentartható jövőjének.

A Tisza-tavi Kalandtérkép ingyenesen elérhető a Tisza-tó környéki szolgáltatóknál. Beszerezhető az I love Tisza-tó magazinban, a Tourinform irodákban, összesen negyvenhétezer példányban. Emellett online is megtekinthető és letölthető az Aktív Magyarország oldaláról.

Magyarország legnagyobb mesterséges tavához idén nyáron nagyon könnyen eljuthatunk a fővárosból. Újra indult ugyanis a Budapestet a Tisza-tóval összekötő közvetlen vonat, ami tavaly óta már meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred érintésével Balmazújvárosig közlekedik. Ha pedig már ott járunk, nem lehet kihagyni a Tisza-tó születésnapjára megálmodott burgert sem. Nemrégiben mutatta be a Mariska étterem a magyar „Burgerpápával”, Jancsa Janival közösen megálmodott két hamburgerét, amellyel a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park előtt kívánnak tisztelegni. Ebben az interjúnkban a Mariska séfjével beszélgettünk a különleges ételekről.

Lelépő

Kapcsolódó